Nordea-skylt. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT.
Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT.

Ytterligare problem på banksajter under lördagen

1:35 min

Banken Nordea har haft problem med sina sajter under lördagen. Kort och betalningar fungerar som de ska, men internetbanken var svår att komma åt via internet.

I går drabbades Swedbank av en hackerattack som gjorde att deras sajt låg nere under flera timmar.

Men enligt Magnus Nelin, presschef för Nordea i Sverige, går det ännu inte att veta vad som ligger bakom dagens problem.

– Det är för tidigt att säga vad det kan bero på. Vi måste undersöka det här ordentligt för att veta vad det beror så, så att vi kan åtgärda det och se till att det inte händer igen.

Det är åtminstone sajterna nordea.se och nordea.com som har haft problem. Problemen liknar de som Swedbank.se hade igår.

Swedbank bekräftade då att det rörde sig om en så kallad överbelastningsattack som gjorde sajten oåtkomlig. Och Swedbank pekar också ut personen eller personerna bakom ett Twitterkonto som ansvariga för attacken.

Samma Twitterkonto tar i dag på sig ansvaret för att Nordeas tekniska problem idag. Men presschef Magnus Nelin vill inte spekulera i varifrån attacken kommer.

– Vi har en grupp som sitter och jobbar och undersöker vad felet beror på. Vi får agera utifrån det när vi vet.

Hur allvarligt är det här?

– Det är alltid allvarligt när våra webbsidor inte fungerar.

Hur länge kan kunderna räkna med att sajterna ligger nere?

– Vi arbetar så effektivt vi kan. Vi hoppas att det ska vara löst så snart som möjligt.

Personen eller personerna som attackerade Swedbank i går krävde också 10 000 dollar, motsvarande drygt 87 000 kronor, i den digitala valutan BitCoin för att avbryta attacken. Under kvällen började sajten fungera igen utan att Swedbank hade betalat.

Nordea har ännu inte tagit emot några krav på betalning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista