Vägarbetare tar hand om nedfallet träd på väg i Skåne. Foto: Johan Nilsson/TT
1 av 3
Nedfallet träd på väg i Skåne. Foto: Johan Nilsson/TT

Stormen Freja mattas av

SMHI: Vindarna kommer att börja avta
1:09 min

Stormen Freja drog in över södra Sverige i natt. Träd har blåst omkull på flera ställen i Göteborgsområdet och i både Lund och Helsingborg har byggnadsställningar rasat. Men samtidigt som stormen rör sig österut börjar de kraftigaste vindarna att avta.

Har du bilder? Mejla: nyhetswebben@sverigesradio.se

– Vi hade ett lågtryck som drog in under gårdagen. Regnet röde sig in under kvällen över Götaland och Svealand. Bakom det har vi fått in det här kraftiga vindbandet och under natten fick vi upp de här kraftiga vindarna och det blåser fortfarande ganska mycket, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Det var i natt som stormen Freja drog in över södra Sverige. Blåsigast har det varit vid SMHI:s kuststationer längs med västkusten och vid Väderöarna har det varit orkanbyar på hela 38 meter per sekund. In mot land har det inte blåst lika mycket men bland annat i Halmstad och även i Torup har vinden varit uppe i stormbyar.

På flera ställen har det också kommit in rapporter om träd som blåst och ner och rasade byggnadsställningar, bland annat i Helsingborg där en byggnadsställning blåst ned och skadat bilar som stod vid fastigheten. Under söndagsmorgonen stängde även Öresundsbron under ett par timmar på grund av den hårda vinden. Vid 07-tiden på morgonen öppnade bron igen.

– Det här lågtrycket rör sig i en ostlig bana över Götaland och Svealand och det gör att vi just nu har de kraftigaste vindarna i de västra delarna av Götaland, men senare kommer vindarna att sprida sig till de östra delarna men inte med samma styrka utan vindarna kommer att börja avta, säger Sandra Andersson.

Fakta: Klass 2-varning

En klass 2-varning utfärdas när vädret väntas utvecklas på ett sånt sätt att det kan innebära en fara för allmänheten. Det kan bli stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Allmänheten uppmanas att följa internet, tv eller radio för att få ny information av läget.

När varningen handlar om stormbyar kan det bli vindar på över 25 meter per sekund och det finns risk för skador på byggnader och kringflygande föremål. Det kan även bli större skador på skog och störningar i el- och teleförsörjningen.

Källa: SMHI

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".