Storbritanniens premiärminister David Cameron. Foto: Darko Bandic/AP
Storbritanniens premiärminister David Cameron. Foto: Darko Bandic/AP

Storbritannien hotar lämna EU - om inte krav uppfylls

1:29 min

I Storbritannien är premiärminister David Cameron färdig med en lista över vilka förändringar som landet tänker kräva i villkoren för sitt medlemskap i EU. Och Cameron hotar med att landet kan komma att lämna EU om kraven inte uppfylls.

"Om våra krav möts av döva öron, så måste vi tänka igen på huruvida den här Europeiska Unionen är rätt för oss".

Det kommer David Cameron att säga i ett tal, samtidigt som kraven på nya villkor för medlemskapet lämnas över på tisdag. Manuskriptet till talet har i helgen läckts ut till en rad brittiska medier.

Storbritannien kommer att kräva att landet friskrivs från EU:s mål om en allt tätare union. Cameron vill också föra tillbaka en del av makten från Bryssel till de nationella parlamenten. Men det krav som kommer att möta mest kritik är kravet på att göra det mindre attraktivt för andra EU-medborgare att flytta till Storbritannien.

Det ska bland annat ske genom att EU-medborgare från andra länder som tar jobb i Storbritannien, måste vänta i fyra år innan de har rätt till någon form av bidrag, till exempel barnbidrag.

Kritiker inom EU hävdar att det strider mot EU:s grundregel om fri rörlighet och att ingen EU-medborgare får diskrimineras genom sämre villkor.

Men Cameron möter också kritik från det rakt motsatta hållet. Europaskeptiska medlemmar i hans eget parti, konservativa Tories, säger öppet att kraven är alldeles för försiktiga och att Cameron bedriver ett spel för galleriet.

Cameron har utlovat en folkomröstning om EU-medlemskapet när förhandlingarna är klara. Hittills leder sidan som vill vara kvar i opinionsundersökningarna. Men avståndet mellan ja och nej har krympt rejält till följd av den pågående flyktingkrisen i Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista