Svenska flyktingflygblad får kritik

2:16 min

Flygblad undertecknade av Sverigedemokraterna har spridits på den grekiska ön Lesbos. Flygbladen är menade att avskräcka flyktingar från att ta sig till Sverige och innehåller bland annat formuleringar om att halalslakt och heltäckande slöja kommer att förbjudas.

– Det var en chock för mig. Jag blev så upprörd och ledsen. Det är så lågt. Jag skämdes för första gången i mitt liv för att vara svensk, säger svenske Mohammed Mouaid, social entreprenör som upptäckte flygbladen till Sörmlands nyheter.

Mohammed Mouaid driver projektet Gränslöst mänskligt. I veckan har han varit på grekiska Lesbos för att ta emot båtlyktingar.

Det var där, på ett flyktingboende, som flygbladen upptäcktes, instoppade i sovsäckar.

– Vi hittade fyra stycken. En av volontärerna kunde garantera att de fanns i sovsäckar som kom från Sverige, säger Mohammed Mouaid.

På flygbladen står det bland annat att Sverige inte längre är ett tryggt land och att flyktingar som tar sig till Sverige kommer att skickas hem igen.

Eftersom de är skrivna på engelska tror Mohammed Mouaid att många flyktingar inte har kunnat förstå innebörden, men han är ändå mycket kritiskt till flygbladen över huvud taget har skickats till Lesbos.

– De här människorna är nog utsatta och kommer från krig, elände och misär. Vi plockar upp dem helt förstörda och det första de får möta är Sverigedemokraternas propaganda. Jag tycker det är så lågt och omänskligt.

Flygbladen är undertecknade med Sverigedemokraterna, Sd-kvinnor och svenska folket. Sverigedemokraterna har hittills inte velat varken bekräfta eller dementera om det är de som står bakom flygbladen.

Partisekreterare Richard Jomshof säger till TT att partiet kommer att kommentera ärendet i morgon.

Mohammed Moauid från Gränslöst mänskligt säger att han skulle bli besviken om det visade sig att ett riksdagsparti stod bakom flygbladen.

– Jag skulle bli förstörd om det visade sig att det är Sverigedemokraterna som ligger bakom. Det är på en så låg nivå. Just att man skickar flygbladen i sovsäckar, som att det vore bidrag, det är att trampa på dem som redan ligger, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista