Morgan Johansson: SD ljuger i sitt flygblad

1:48 min

Justitieminister Morgan Johansson är starkt kritisk till Sverigedemokraternas flygblad som delas ut bland flyktingar på den grekiska ön Lesbos.

På flygbladen beskrivs Sverige som ett land där välfärden raseras, brottsligheten ökar och där flyktingar som kommer hit kan skickas tillbaka.

Det är allvarligt att Sverigedemokraterna ljuger, menar Morgan Johansson:

– Det bekräftar ju vad Sverigedemokraterna är för ett slags parti, säger Morgan Johansson.

Hur då?

– Ett parti som är berett att ljuga för att få fram sina politiska poänger. Det tycker jag i grunden är väldigt allvarligt.

Det var tidigare idag som Sverigedemokraterna bekräftade att det är de som står bakom det uppmärksammade flygblad som delas ut bland flyktingar på ön Lesbos.

Rubriken är "Inga jobb, inga pengar, inga hem" och flygbladen är ett led i den kampanj som Sverigedemokraterna nu driver utomlands för att avskräcka flyktingar för att komma till Sverige.

Man beskriver Sverige som ett allt osäkrare land med hög brottslighet och många våldtäkter - på grund av massinvandringen.

Flygbladet är underskrivet med Sverigedemokraterna, SD-kvinnor och "Det svenska folket".

Mattias Karlsson är partiets gruppledare:

– Vi bedömer att det här är frågor och fakta som stora delar av svenska folket står bakom.

I flygbladet står det också att heltäckande slöja kommer att förbjudas i Sverige, vilket det inte finns något förslag om.

Det står även att halalslakt ska förbjudas - vilket är tillåtet i Sverige så länge djuret är bedövat.

– Det handlar ju om att ge en bild av vilka normer som är förhärskande i det svenska samhället, säger Mattias Karlsson.

Det är ju inte förbjudet med halalslakt så länge djuret är bedövat?

– I de flesta länder där halalslakt praktiseras så godkänner man inte den formen av halalslakt som man nu kan göra i Sverige.

Mattias Karlsson anser att Sverigedemokraterna ger en korrekt bild av läget och kritiserar i sin tur migrationsminister Morgan Johansson:

– Jag menar att våra påstående är väl underbyggda. Jag tycker att det anstår inte en regering att stå och konstatera att Sverige inte klarar av att ta emot fler människor, att låt människor komma hit på felaktiga grunder och inte göra något åt det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista