Nyanlända flyktingar på Malmö Central. Foto: Anders Wiklund / TT.
I förra veckan kom det 10 201 personer som sökte asyl i Sverige, vilket är den högsta siffran någonsin. Foto: Anders Wiklund / TT.

10 000 asylsökande förra veckan

0:46 min

Antalet asylsökande i Sverige fortsätter att öka, och i förra veckan passerade antalet människor som söker asyl för första gången 10 000 på en vecka. Det fortsatt stora antalet asylsökanden har gör att boendefrågan nu är kritisk, menar Willis Åberg på Migrationsverket.

– Den är väldigt kritisk just nu. Vi får inte tag på tillräckligt många varaktiga boenden. Och det gör att vi måste nyttja ännu fler så kallade evakueringsboenden, alltså tillfälliga boenden, säger Willis Åberg.

Willis Åberg är huvudansvarig på Migrationsverket för att skaffa fram boenden och berättar att det just nu bor mellan fyra och fem tusen människor i evakueringsboenden i landet, alltså i gymnastikhallar, kontorslokaler och liknande, eftersom det saknas vanliga asylboenden.

I förra veckan kom det 10 201 personer som sökte asyl i Sverige, vilket är den högsta siffran någonsin. Hela hösten har trenden varit att allt fler söker asyl i Sverige. I början av oktober steg antalet kraftigt från åtta till nio tusen per vecka, och har sedan dess ökat svagt vecka till vecka.

Länge har den största gruppen asylsökande varit syrier, men de senaste två veckorna utgör människor från Afganistan en minst lika stor grupp. I slutet av förra veckan minskade antalet syrier kraftigt samtidigt som afghaner låg kvar på en hög nivå. De senaste dagarna har asylsökande från Afghanistan varit drygt tre gånger så många som syrierna.

Men enligt Anders Westerlund, omvärldsanalytiker på Migrationsverket, så går det fortfarande inte tala om något trendbrott.

– Det är lite för tidigt att säga om detta är någon ihållande trend. Vi har sett att antalet syrier som söker asyl i Sverige har växlat en del de senaste sex sju veckorna och legat någonstans mellan 2 500-3 000 i veckan.

I slutet av förra veckan skärptes tonen från svenska regeringen och ministrar gick ut och uppmanade flyktingar att inte komma till Sverige. Men om det minskade antalet asylsökande syrier just nu beror på svensk signalpolitik är även det för tidigt att säga, menar Anders Westerlund.

– Även här så kan vi inte baserat på de senaste dagarnas utveckling göra något uttalande på om det haft några effekter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista