Lärare och studenter protesterar i Seoul. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges radio
Lärare och studenter protesterar i Seoul. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges radio

Konflikt om historieskrivningen i Sydkorea

"Jag drömde ofta att jag blev infångad"
1:45 min

I ett försök att skapa en enad syn på Koreas moderna historia har regeringen i Sydkorea bestämt att alla skolelever från årskurs sju ska använda en och samma statliga historiebok. Men beslutet har väckt kraftiga protester från historiker och från liberala sydkoreaner.

Medan regeringen pekar på hotet från det kommunistiska Nordkorea, och hävdar att en likriktning av historien är nödvändig för att skapa enhet kring den sydkoreanska demokratin, anser demonstranter att det största hotet just nu mot Sydkoreas demokrati är akademisk censur.

- Meningen med historieämnet är att använda olika material för att förstärka olika perspektiv och öka förmågan att tänka och kritisera historien, säger Cho Jung Ah, en yngre gymnasielärare med rosa läppstift. Hon är en av dem som åkt in till centrala Seoul på sin lediga helg för att protestera mot införandet av en enhetlig historiebok.

Sedan fem år tillbaka har sydkoreanska skolor själva kunnat välja mellan olika historieböcker från olika förlag, alla granskade av en statlig historisk expertpanel.

Men den konservativa regeringen anser nu att böckerna som skolorna valt är vänstervridna och beskriver Sydkoreas historia i en alltför mörk dager. Enligt ledaren för regeringspartiet har man därför inlett ett "krig om historien".

En av stridsfrågorna är hur man ska se på det japanska kolonialstyret före andra världskriget, en annan är beskrivningen av de tidiga auktoritära sydkoreanska presidenterna innan demokratiseringen på 1980-talet.

Historieläraren Cho Jung Ah växte själv upp med statligt författade historieböcker i skolan och vill inte tillbaka till den tiden.

- Förut när historieboken beskrev den tidigare presidenten Park Chung-Hee så underströk den bara industrialiseringen och den ekonomiska utvecklingen under hans tid och bortsåg från de sociala problemen som arbetares rättigheter och de odemokratiska delarna av hans styre, säger gymnasieläraren Cho Jung Ah.

Parlamentarikern Kang Eun-Hee från det ledande konservativa partiet tar emot med traditionella sesamkakor på sitt stora kontor.

Hon verkar förvånad över att en utländsk journalist har kommit till Sydkorea för att göra intervjuer om historieboken när det som hon säger "finns så många positiva saker" att rapportera om.

- Naturligtvis hade vissa aktivister och andra det svårt, men sammantaget hade vi en lysande ekonomisk tillväxt som är grunden för vår nuvarande utveckling. Park Chung-Hees insats för industrialiseringen i Sydkorea uppskattas inte tillräckligt i historieböckerna, säger hon.

Kang Eun-Hee erkänner att den nuvarande presidentens Park Geun-Hyes far, Park Chung-Hee, visserligen styrde landet diktatoriskt, men ser fram emot en ny statlig historiebok som ska lyfta fram positiva sidor under hans epok och göra sydkoreanska elever mer stolta över sitt land.

- Den nya boken bör värdera hans insats på rätt sätt och också innehålla kritik av hans diktatur. Då kan studenterna inta bara förstå att vi hade diktatur utan också att vi fick ekonomisk utveckling genom industrialiseringen, säger den konservativa parlamentarikern som sitter rakryggad i mörkgrön kavaj med ansiktet noggrant täckt av skinande ljust puder och ögonskugga.

Hon påminner om att det delade Korea formellt sett befinner sig i krig sedan mer än sextio år. Enligt Kang Eun-Hee kräver försvaret av den ideologiska frontlinjen mot det kommunistiska Nordkorea en handfast historieundervisning.

Demonstranterna ute i den milda höstsolen i Seoul lyssnar på tal och popmusik. För dem tycks akademisk censur just nu vara ett större hot mot Sydkorea än vad Nordkorea tycks vara.

En av talarna vid demonstrationen är den äldre historikern Lee E-Hwa, som säger att han kände skräck under Sydkoreas auktoritära 70-tal då landet styrdes av den nuvarande presidentens far.

- När jag till exempel gick hem från en kväll ute kände jag det som om regeringens tjänstemän var bakom mig och jag drömde ofta att jag blev infångad, därför att jag under alla omständigheter var motståndare mot diktaturen och för demokrati, berättar historikern Lee E-Hwa som vittnar om att oliktänkande kunde gripas, fängslas och torteras.

En annan av dem som demonstrerar mot en ny statlig historiebok är gymnasieeleven Lee Da Hye. Hon står i en gatukorsning i Seouls centrum, klädd i skoluniform med kjol, och bär ett plakat med texten "Bevara rätten till fria studier".

- Jag har hört att det är mycket troligt att avsnittet om modern historia kommer att kortas i den nya historieboken, och det är det jag tycker allra mest illa om eftersom jag tror att den moderna historien är en av de viktigaste sakerna för att förstå hur det här landet utvecklades, säger Lee Da Hye som står kvar med sin skylt fast det blivit mörkt och hon ser trött ut. Hon får stöd i form av kakpaket och läsk, men det har också hänt att andra förbipasserande skällt och spottat på henne.

När jag frågar parlamentsledamoten Kang Eun-Hee varför det är så viktigt att ha en positiv bild av sitt lands förflutna blir den annars välformulerade kvinnan först tyst en lång stund.

- Stoltheten är grundläggande för att upprätthålla nationen. Utan den, vem skulle skydda staten vid en kris? Folket skyddar staten och staten skyddar folket, vad som än händer, säger hon.

Konservativa Kang Eun-Hee på sitt stora kontor i det sydkoreanska parlamentet anser att demonstranterna där ute är felinformerade.

- Jag tror att eleverna ute på gatorna tror att den nya historieboken kommer att glorifiera kolonialstyret eller diktaturen, men tror du verkligen att Sydkorea är en diktatur idag? frågar hon retoriskt innan hon leende trugar på mig frasiga sesamkakor och erbjuder mig att använda hennes trådlösa internet.

Park Eun-Hee berättar att hon själv på fritiden gärna läser olika historieböcker men hon anser inte att elever i skolan nödvändigtvis behöver göra det eftersom olika perspektiv skulle riskera att göra dem politiskt förvirrade.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".