Nioårig pojke begrav efter att ha blivit avrättad
Den döde pojkens pappa pratar med polisen. Foto: Brian Jackson/TT

Nioåring avrättades i förmodat gängkrig

1:51 min

Idag begravs Tyshawn Lee i Chicago i USA. Han blev nio år och avrättades med berått mod. Mordet var en hämnd från ett rivaliserande gäng mot Tyshawn Lees far, enligt polisen.

Tyshawn Lee mördades i det förmodligen mest motbjudande bottenlöst fega brott jag bevittnat under mina trettiofem år vid polisen, sa polischefen Garry McCarthy i Chicago, chockad i en stad som ändå är känd för brottslighet och våld.

Tyshawn var bara nio år. Han var på väg hem till mormor från skolan, med sin basketboll under armen som vanligt.

Det var hon som hittade kroppen i gränden, nära sin port.

Polisen tror att pojken lurades in i gränden för att avrättas med ett skott i huvudet och ett i ryggen.

Motivet är inte allmänt känt, men polisen tror att barnamordet är en hämnd i striden mellan två rivaliserande gäng i södra Chicago, där Thyshawns far skulle straffas.

Han heter Pierre Stokes, är 25 år och dementerar polisens uppgifter att han inte vill samarbeta med dem. Sluta leta efter mig. Jag har inget med saken att göra och tänker inte kräva hämnd, säger Stokes själv till medierna.

Avrättningen av Tyshawn Lee innebär att mördarna passerat en gräns på ett sätt som vi inte trodde var möjligt, sa den katolske prästen Michael Phleger i södra Chicago, där våld är vardag.

Det händer att barn kommer i vägen för kulor som inte var ämnade för dem, men det här var ett avsiktligt mord.

Inga vittnen har trätt fram trots polisens uppmaningar och en växande summa i belöning för den som avslöjar mördaren eller mördarna.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista