Afghaner som flytt till Iran tvingas strida i Syrien

1:40 min

Kriget i Syrien har inneburit att afghaner som flytt till Iran, ofta shiamuslimer, riskerar att kallas in för att strida i Syrien.
– De är under enorm press och riskerar att kallas in till strid, säger den amerikanske Afghanistanexperten Barnett Rubin.

Många av de familjer som en gång flytt krigets Afghanistan till Iran är hazarer, som framförallt är en shiamuslimsk grupp.

Gruppen har ofta setts som mindre värd i Afghanistan har sällan en så mycket högre status i Iran.

– Många av dem har nu kallats in till att kriga mot IS i Syrien, och det finns de som har mist livet, säger Afghanistanexperten Barnett Rubin, som är rådgivare åt amerikanska regeringen i Afghanistanfrågor, och forskningsledare vid tankesmedjan Center on International Cooperation på New York University.

Oavsett om det är Afghanistan eller Iran som en afghan flyr från just nu så handlar det nästan alltid om en ung, någorlunda utbildad, man som är på flykt, enligt Barnett Rubin. Det beror på att den internationella närvaro som en gång fanns i Afghanistan lett till att många nu är utbildade och arbetsföra - men utan jobb.

Jobbindustrin som den internationella närvaron skapade för afghaner är idag obefintlig, när till exempel den amerikanska militären minskat sin närvaro. Få tror på att landets regering ska skapa nya jobb, säger Barnett Rubin.

– Den stora gruppen migranter är relativt utbildade unga män. Det beror på att den internationella närvaron skapat en grupp utbildade, professionella, som arbetat som lokala medarbetare på internationella organisationer och militärorganisationer. När de internationella organisationerna lämnar förlorar de här människorna sina jobb. Så, landet förlorar sin framtid och potentiella arbetskraft, eftersom så många saknar förtroende för att det ska finnas någon framtid för dem där, säger Barnett Rubin.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista