Hårda krav från Cameron för fortsatt EU-medlemskap

1:49 min

I Storbritannien har premiärminister Cameron i dag lagt fram de krav på medlemskapet i EU landet vill ha uppfyllda för att stanna kvar inom EU. Bland annat vill han ha möjlighet att bromsa invandringen från an dra EU-länder.

– Människor som kommer till Storbritannien från andra EU-länder måste bo här och bidra till skattesystemet i fyra år innan de kan få några bidrag, sa David Cameron under en presskonferens här i London i förmiddags.

Dessutom ska det inte längre vara möjligt att få barnbidrag för barn som bor kvar i andra länder.

Det här är den punkt på Camerons kravlista som kommer att möta hårdast motstånd i förhandlingarna.

En lång rad länder, främst från öst, kommer att motsätta sig vad de beskriver som förbjuden diskriminering - där människor behandlas olika beroende på vilket land de kommer ifrån.

– Vi måste återskapa en känsla av rättvisa och minska drag-effekten som bidragen ger och som subventioneras av skattebetalarna, säger David Cameron.

Men Cameron lade överraskande fram ytterligare ett krav som kan bli svårt att få igenom: I framtiden ska en av EU:s grundpelare, den fria rörligheten, inte gälla nya medlemsländer förrän ländernas inkomster börjat närma sig nivån i Storbritannien och andra rikare länder.

I övrigt vill Cameron bland annat ha lagbundet att Storbritannien inte längre omfattas av formuleringen i EU-fördragen om att EU ska bli "en allt tätare union".

Eurozonen ska inte kunna tvinga på andra länder beslut, det ska vara en union i två hastigheter, enligt Cameron.

Dessutom vill Cameron föra tillbaka makt från Bryssel till de nationella parlamenten. Och han vill ha möjligheter för en grupp av länder att gå samman och stoppa föreslagen lagstiftning på EU-nivå.

Han krävde dock inte vetorätt för enskilda nationer.

Om Storbritannien får igenom sina krav på nya villkor kommer Cameron att "helhjärtat" kampanja inför folkomröstningen för att Storbritannien ska stanna kvar i Unionen.

Det är oklart när folkomröstningen kan genomföras, men Cameron har satt en bortre gräns: Senast i slutet av år 2017.

– Din röst i folkomröstningen kommer att bli det viktigaste beslutet under din livstid, för dig och din familj, sa David Cameron när han riktade sig till direkt till väljarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista