IS har tagit på sig självmordsattacken den 18 april som krävde fler än 30 människors liv. Foto: AP.
IS har tagit på sig självmordsattacken den 18 april som krävde fler än 30 människors liv. Foto: AP.

Afghaner flyr våld och arbetslöshet

1:25 min

Allt fler av de flyktingar som kommer till Sverige kommer från Afghanistan.

– Många planerar först att åka till Tyskland, men sen ändrar dom sig, säger Ahmed Zaki Khalil, på den svenska flyktingorganisationen FARR.

När afghaner får höra rykten om att det blivit svårt att få stanna i Tyskland börjar de tvivla och istället söker de sig till andra europeiska länder, tror Ahmed Zaki Khalil. Det kan vara orsaken till att nästan 5000 afghaner sökt asyl i Sverige under den senaste veckan, fler än under hela 2014.

Just nu är det fler asylsökande som kommer från Afghanistan än Syrien. Den drivande faktorn är våldet och arbetslösheten, säger Ahmed Zaki Khalil.

− Problemet är säkerheten, men också arbete. Det finns inga arbeten för unga människor, och för de som har en utbildning och universitetsexamen.

Den bilden delar delar Abdul Ghafoor, vd för Afghanska nätverket för stöd till migranter och flyktingar, i Kabul.

− Våldet har spritt sig i landet, från landsbygden till de stora städerna. Fler afghaner än tidigare utsätts för våld eller hot om våld. Flera provinser på bara några kilometers avstånd från huvudstaden Kabul kontrolleras av talibanerna.

− Dessutom är inte talibanerna det enda hotet mot afghaner, nu finns också IS, säger Abdul Ghafoor.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista