Statsminister Stefan Löfven. Foto: Maja Suslin/TT
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Maja Suslin/TT

Löfven öppen för EU-gränssamarbete

Statsminister Stefan Löfven är ännu inte beredd att kommentera Moderaternas förslag från igår om att införa tillfälliga gränskontroller.
Stefan Löfven berättade på förmiddagen i EU-nämnden om det informella toppmöte som hålls på Malta och den svåra flyktingkrisen.

Stefan Löfven fick frågan vad han anser om Moderaternas förslag.

– Vi vet ännu inte konsekvenserna av det. Vi kan inte bara hålla på och lägga snabba förslag som vi inte ens vet konsekvenserna utav, både hur de påverkar oss själva och hur de påverkar andra.

– Det finns en samlad lösning på detta enormt stora problem och det är att EU agerar tillsammans. Vi måste agera samfällt. I den stund vi släpper det, ja då är det förlorat. Och därför tänker jag hålla i den strategin. Det är en samlad EU-lösning som måste till, då måste vi självfallet diskutera olika förslag med varandra, men jag är inte beredd att säga varken bu eller bä till det ena eller andra, med mindre än att vi har hunnit göra en riktig konsekvensanalys och det görs inte på ett halvt dygn.

Stefan Löfven framhåller att Sverige anmält sig till EU:s tillfälliga omfördelning av flyktingar och sätter sitt hopp till det. Men det är bara 149 personer av de 160.000 som hittills har omfördelats.

På toppmötet i Malta kommer EU-ledarna att fortsätta diskutera hanteringen av flyktingfrågan. Sveriges linje är att se till att EU-länderna agerar gemensamt.

Stefan Löfven fick flera frågor kring om EU nu tappat greppet om både den yttre och den inre gränskontrollen. Han svarade då att det är de enskilda ländernas sak att kontrollera gränserna, men att länder med yttre gräns måste få hjälp.

För att flyktingmottagningen ska fungera måste EU:s Hot Spots-läger fungera och flyktingar därifrån fördelas till EU-länderna. Flyktingar ska alltså inte själva få bestämma vilket land de vill till, sa Löfven.

Han sa också att regeringen kommer att ha ytterligare kontakt med Moderaterna och övriga allianspartierna om flyktingöverenskommelsen.

– Vi har en dialog, självfallet, mellan partierna som har gjort en överenskommelse. Det måste vara en ständig dialog i detta. Men återigen, jag vill inte säga varken bu eller bä till något som har kommit bara för ett halvt dygn sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".