Två soldater går med tunga ryggsäckar. Foto: Lars Pehrson/TT.
Foto: Lars Pehrson/TT.

Officersförbundet: Arbetsförhållandena måste förbättras

"Det är där det brister i dag"
1:58 min

Arbetsförhållandena inom försvaret måste bli bättre om attraktionskraften till soldatyrken ska stärkas, enligt Officersförbundet.

– Man måste internt i försvaret och de som är anställda i försvaret börja prata positivt om försvaret med sina bekanta, säger Lars Fresker, Officersförbundets ordförande.

Personalsituationen är, som Sveriges Radio rapporterat, svår inom försvarsmakten och myndigheten står inför utmaningen att nu rekrytera personal till en ny och sammantaget något större organisation.

Just nu genomförs en reklamkampanj från Försvarsmakten för att locka folk att söka sig till officersyrket. Men Officersförbundets ordförande Lars Fresker tror att nyckeln till att få fler att söka sig till en karriär inom Försvarsmakten är att få de som jobbar att i sina umgängeskretsar tala om att Försvarsmakten är en bra arbetsplats och god arbetsgivare, men för att det ska ske måste de anställda också ha den upplevelsen.

– Det är där det brister i dag, säger Lars Fresker.

Han berättar att man inom den svenska försvarsmakten lägger en mindre andel av budgeten på personalen än vad som görs av andra länders försvarsmakter.

– Försvarsmakten i Sverige lägger ungefär 30 procent av totala kostnaderna på personal. Jag har sett utredningar från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, och från andra där man jämför det med hur det ser ut i övriga Europa. I snitt i övriga Europa lägger man ungefär 50 procent av tillgängligt anslag på personalen, säger Fresker.

Ett tecken på att Försvarsmakten inte erbjuder det som krävs för att få folk att söka sig dit är enligt Lars Fresker den stora andel av officerare som lämnar yrket efter bara några år.

– Om man tittar på de sex senaste årskullarna som har examinerats från officersprogrammet, den treåriga officersutbildningen, så är det så att 27 procent av officerarna därifrån har redan slutat i försvaret, säger Lars Fresker.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".