Foto: Peter Morrisson/AP
Foto: Peter Morrisson/AP

Brittisk soldat gripen för "Bloody sunday"-skjutning

2:06 min

Nordirländsk polis har gripit en man för inblandning i dödandet av 13 demonstranter i det som kallas "den blodiga söndagen" i Londonderry 1972.

Det är det första gripandet sedan en mordutredning om händelsen inleddes för tre år sedan och efter att den brittiska regeringen bett om ursäkt för händelsen.


I BBC:s nyhetsrapport på kvällen den 30 januari 1972 berättade reportern John Bierman hur armén påstod att de blivit beskjutna, medan demonstranterna sa att de enda som sköt var armén.

Bierman berättade om den första döda kroppen han såg, en ung man, som bars bort av civila, ledda av en präst som viftade med en blodig näsduk som en vit flagga.

Tragedin började med en fredlig marsch då katoliker protesterade mot den brittiska politiken. Demonstrationen urartade, främst ungdomar började kasta sten mot militären som svarade med vattenkanonen och tårgas.

Militären fick sedan order att använda skarp ammunition.

Tretton obeväpnade personen sköts ihjäl av soldater, ytterligare en person avled på sjukhus några månader senare.

Nu har en tidigare soldat gripits.

Han förhörs om inblandning i tre av dödsfallen. Den nu 66-årige mannen tjänstgjorde då i det brittiska fallskärmsregementet som var de som gjorde inbrytningen mot demonstranterna.

"Den blodiga söndagen" har länge varit som ett öppet sår, men för fem år sedan bad den brittiska regeringen om ursäkt efter en omfattande utredning konstaterat att militären sköt det första skottet, utan någon förvarning och att flera av de som sköts dödades när de flydde eller försökte hjälpa skadade.

Premiärminister David Cameron kallade händelsen i Londonderry orättvis och oförsvarlig.

Den gripne 66-åringen förhörs på en polisstation i Belfast. Det brittiska försvarsdepartementet har inte kommenterat gripandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista