Sharm el-Sheik i Egypten. Foto: TT.
Flygplanet som kraschade var på väg från Sharm el-Sheik. Foto: TT.

Svenska turister ratar Egypten efter kraschen

1:32 min

Efter flygplanet från den egyptiska turistorten Sharm el-Sheikh kraschade för helgen och 224 människor omkom är det klart färre som bokar semesterresor från Sverige till Egypten.

– Det är ju förståeligt. Trygghet är ju en viktig del av en resa. Och den här typen av händelser skapar naturligtvis en stor osäkerhet så jag kan absolut förstå det, säger Kajsa Mogren, informationschef på Apollo.

Efter en kraftig ökning av bokningarna till Egypten under oktober så rasade Apollos bokningar till de egyptiska resmålen förra veckan med omkring 65 procent. Och andra charterbolag som Ekot varit i kontakt med har också haft en tydlig nedgång i antalet bokningar till Egypten jämfört med veckorna före flygkraschen.

Däremot är det inte så många som har bokat av redan beställda resor. En av de som inte har tänkt om när det gäller att åka till den egyptiska Rödahavskusten är Emma Söderblom.

– Nej inte tänka om, men man måste ju ändå fundera lite grann.

Har du ställt frågor om säkerhet och sådant till resebyrån?

– Nej inte om säkerhet, men jag har kollat med dem lite grann om hur det ser ut. De ställer ju inte in något flyg på grund av kraschen och UD har inte heller varnat för att åka dit jag ska.

Så du känner dig inte orolig att resa dit?

– Nej, det gör jag inte.

Efter uppgifter om att det kan ha varit en sprängladdning ombord som orsakade att planet från Sharm el-Sheikh kraschade så har de svenska charterflygen skärpt säkerheten på de egyptiska flygplatserna, säger Kajsa Mogren på Apollo.

– Ja, det som händer nu är att det sker en ökad säkerhet kring hela bagagehanteringen. Allt ifrån hur handbagaget hanteras till det incheckade bagaget och cateringutrustning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista