Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière. Foto: Markus Schreiber/TT.
Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière. Foto: Markus Schreiber/TT.

Tyskland återinför Dublinreglerna

1:31 min

Beskedet från inrikesministern om att Tyskland åter tillämpar Dublinreglerna har väckt stark kritik. Men frågan är om det går att omsätta i praktiken och om flyktingar verkligen kommer att skickas tillbaka till det EU-land de först kom till.

Mot bakgrund av den snabbt växande flyktingströmmen i somras beslutade den tyska regeringen i augusti att inte längre tillämpa Dublinreglerna för att avlasta länderna utmed EU:s yttre gränser.

Sedan dess har nära en halv miljon flyktingar kommit till Tyskland och här växer kritiken i kommunerna som snabbt måste ordna boende, skolor och språkundervisning.

Den politiska debatten har också hårdnat, även inom koalitionsregeringen.

Inrikesminister Thomas de Maiziéres besked i går om att Dublinförfarandet redan sedan oktober åter är i kraft överraskade och förargade socialdemokratiska koalitionspartnern.

Oppositionen har nu begärt en frågestund på flyktingtemat i förbundsdagen i eftermiddag.

I grannlandet Österrike välkomnar däremot inrikesminister Johanna Mikl-Leitner, vad hon kallar den politiska omsvängningen i Tyskland:

– Tyskland gör det som är nödvändigt, säger Mikl-Leitner från konservativa Österrikiska Folkpartiet ÖVP.

Men frågan är om det kommer att bli någon skillnad i praktiken. Till Grekland återsänds sedan länge inga flyktingar på grund av de dåliga förshållandena där. Inte heller till Bulgarien.

Ungern har stängt in sig bakom stängsel och Slovenien och Österrike har skickat vidare flyktingarna till Tyskland utan att registrera dem.

Bedömare här talar om en skendiskussion som framför allt visar att regeringen och förbundskanslern inte har kontroll över situationen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista