Socialskottets ordförande, kristdemokraten Emma Henriksson, RFSU:s ordförande Kristina Ljungros och Anna-Lena Sörenson, socialdemokrat och vice ordförande i socialutskottet. Foto: TT.
Socialskottets ordförande, kristdemokraten Emma Henriksson, RFSU:s ordförande Kristina Ljungros och Anna-Lena Sörenson, socialdemokrat och vice ordförande i socialutskottet. Foto: TT, RFSU

Åsikter om sänkt abortgräns går isär

1:51 min

Socialstyrelsen kan bli tvungna att sänka abortgränsen, eftersom vården nu har räddat minst tio foster som har fötts före abortgränsen. Men i riksdagens socialutskott finns olika uppfattningar om hur frågan ska hanteras.

Mellan vecka 18 och 22 i graviditeten krävs det tillstånd fån Socialstyrelsens för att få genomföra en abort. Att den övre gränsen är vecka 22 är för att det är gränsen för när ett foster är livsdugligt. 

Men Socialstyrelsens rättsliga råd – som fattar beslut om abortgräns – har nu tio vårdfall framför sig där foster i vecka 21 räddats. Därför tvingas alltså Socialstyrelsen att ta ställning om abortgränsen ska sänkas ytterligare.

Flera personer i Statens medicinsk-etiska råd har även sagt att denna fråga bör tas upp där.

Från politiskt håll finns olika uppfattningar om abortgränsens utveckling. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har inte möjlighet att kommentera frågan, men Anna-Lena Sörenson, socialdemokrat och vice ordförande i socialutskottet anser inte att abortgränsen nödvändigtvis ska följa med den medicinska utvecklingen kring när foster kan räddas.

– Inte automatiskt tycker jag, utan det tror jag att vi måste fundera väldigt noga igenom först, innan vi gör. För det handlar om en väldigt viktigt rättighet för kvinnan, och man behöver se till den situation som kvinnan befinner sig i, innan man tar ett beslut. Så att utan vidare säga att abortgränsen ska följa med, det tycker jag inte, säger Anna-Lena Sörenson.

Socialskottets ordförande, kristdemokraten Emma Henriksson, tycker att abortgränsen automatiskt ska följa den medicinska utvecklingen.

– När ett foster uppnått en ålder då man kan rädda livet, det är det som utgör gränsen för hur sent man kan bevilja en abort. Och det är klart, allt eftersom man gör medicinska landvinningar är det viktigt att man även följer dem, säger hon.

Sverigedemokraterna driver en betydligt mer restriktiv abortpolitik, de vill sänka abortgränsen till tolv veckor in på graviditeten.

RFSU tycker att det är viktigt att frågan inte politiseras, utan bygger på expertis. Det säger ordförande Kristina Ljungros.

– Vi tycker att vi har en bra abortlagstiftning, där där vi har fri abort till vecka 18, och sen kan man söka senare än så. Men den gränsen kan också flyttas om den medicinska utvecklingen går framåt, det är ett beslut som professionen ska ta. Och det tycker vi är en bra säkerhet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista