Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Foto: Paul White/TT.
Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Foto: Paul White/TT.

Mariano Rajoy: Vi måste försvara Spanien som land

1:09 min

I Spanien fördjupas krisen när Katalonien försöker bryta sig loss från landet. Spaniens regering höll ett akutmöte i dag och premiärminister Mariano Rajoy säger att åtgärderna nu handlar om att försvara hela Spanien som land.

Med allvarlig min och juridisk jonglering försöker Mariano Rajoy förhindra att Katalonien blir självständigt.

I måndags beslutade Kataloniens regionparlament i Barcelona att inleda processen och inte längre lyda spanska lagar. Det strider mot konstitutionen att bryta sig loss, enligt rikspolitiker. Premiärminister Mariano Rajoy säger att det hotar att förstöra århundraden av spansk enighet.

Regeringen har efter ett extrainkallat möte i dag överklagat det katalanska beslutet till författnigsdomstolen och vill förklara det ogilitgt. 

De katalanska förespråkarna av självständighet från både höger - och vänsterpartier möter många hinder på vägen och kan själva inte komma överens om allt efter regionvalet i september. Frågan om Katalonien blir allt mer infekterad och överskuggar andra politiska ämnen inför det nationella valet i Spanien i december.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista