Asylsökande som väntar i ett väntrum och Jöran Kallmyr.
1 av 2
– Det finns inget skäl att söka asyl när du har uppehållstillstånd i Ryssland, säger statssekreterare Jöran Kallmyr.
Man från Pakistan med snö i bakgrunden.
2 av 2
Rahman från Pakistan hoppas få asyl i Norge. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.

Norge skärper asylregler

1:53 min

Norge håller på att skärpa sin asyllagstiftning på flera sätt. Bland annat försöker nu regeringen minska strömmen av asylsökande som kommer över gränsen från Ryssland. 

Tillsammans med politiker, tjänstemän och journalister blir Sveriges Radios korrespondent visad runt på det nya ankomstcentret med 600 platser utanför Kirkenes i nordöstra Norge.

Det har byggts klart på rekordtid, knappt fyra veckor. Här i den arktiska kylan ska de asylsökande tillbringa max två dygn i baracker innan de skickas vidare söderut i Norge.

– Det är väldigt kallt, säger Rahman från Pakistan. Fast trots den bitande kylan hoppas han på asyl i Norge.

– Jag är en flykting.

Men Rahman har bott i Ryssland, och därmed är han ett exempel på den typ av asylsökande som norska regeringen nu snabbt vill kunna skicka tillbaka.

– Detta är inte personer som kommer direkt från bombregnet och måste få skydd. De får skydd i Ryssland. Ryssland är ett tryggt land och det finns inget skäl att söka asyl när du har uppehållstillstånd i Ryssland, säger statssekreterare Jöran Kallmyr från det invandringskritiska regeringspartiet Fremskrittspartiet.

I morgon kommer norska regeringen föreslå att det ska bli möjligt att neka en egentlig asylprövning för personer som har uppehållstillstånd i Ryssland.

Hittills i år har runt 4 200 asylsökande passerat rysk-norska gränsen, oftast på cykel på grund av ryska gränsregler. Flera Stortingspolitiker från Fremskrittspartiet har föreslagit att gränsövergången vid Storskog ska stängas, men det vill inte regeringen, enligt deras partikamrat.

– Det är för närvarande inte aktuellt, säger Jöran Kallmyr.

Gränskommissarien i området har varnat för att asylsökande kan dö om gränsen stängs och människor i stället försöker ta sig in i Norge över fjäll och iskallt vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista