Vakter öppnar eld mot demonstranter i Kabul

1:42 min

I Afghanistan har flera tusen människor demonstrerat i dag i protest mot de senaste morden på sju personer ur minoriteten hazarer. Demonstranterna förde offrens kroppar i kistor till presidentpalatset där vakter öppnade eld.

De sju kistorna med bilder av offren ovanpå följdes av tusentals människor i ett duggregnigt, grått Kabul.

Folkmassan tog sig till presidentpalatset med det ursprungliga kravet: att bli lyssnade på och att myndigheterna tar våldet mot hazarer på samma allvar som annat våld i Afghanistan.

Några demonstranter försökte ta sig in på palatsområdet men säkerhetsstyrkor öppnade eld och demonstrationen skingrades.

Men demonstrationsledare och flera av offrens anhöriga bjöds in till presidentpalatsen för möte med presidenten.

Demonstrationen var en protest mot våldet. I helgen hittades sju halshuggna kroppar från hazarer som kidnappats för flera månader sedan.

En av de dödade var en nioårig flicka. Det är oklart vilka som ligger bakom kidnappningen och morden, både Islamiska staten, IS och talibangrupper har anklagats.

Hazarerna tillhören en shiaminoritet och utgör ungefär 20 procent av afghanistans befolkning, de har i årtionden förföljts och utnyttjats, men på senare tid har våldet mot dem eskalerat med trakasserier, kidnappningar och mord.

Många av de unga afghaner som kommer till Sverige nu är hazarer som flyr för att rädda sina liv.

Men i demonstrationen i dag deltog människor från alla folkgrupper.

Demonstrationen växte från att vara en protest för hazarernas rättvisa till en demonstration mot den ökande frustrationen för det försämrade säkerhetsläget, ökade våldet och myndigheternas oförmåga att skydda sina invånare och ställa gärningsmän inför rätta.