Svensk-eritreansk människorättsaktivist kritisk till EU-toppmötet i Valletta

2:21 min

I dag samlades EU:s stats- och regeringschefer och politiska ledare från flera afrikanska länder i Valletta på Malta för att diskutera flyktingsituationen runt Medelhavet. Den svensk-eritreanska journalisten och människorättsaktivisten Meron Estefanos tycker att det är ett svek från EU:s sida att mötet alls äger rum.

– Först tänkte jag att det är bra att vara där och observera. Men sedan tänkte jag att åker jag dit kommer jag att bli argare än jag är just nu. Det är ett svek mot alla flyktingar som har dött på väg hit.

De allra flesta flyktingar som tar sig till Europa genom att korsa centrala medelhavet kommer från Syrien – men den nästa största gruppen kommer från Eritrea. Meron Estefanos arbetar bland annat med att dokumentera flyktingarnas väg till Europa och med att lobba i Bryssel för en ändrad policy gentemot Eritrea.

Mötet i Valletta är tänkt att bland annat mynna ut i ett stödprogram för att få flyktingar att inte lämna Afrika.

Att förhandla på det här sättet med länder som Eritrea och Sudan kanske hade varit varit aktuellt för tio-femton år sedan, säger Meron Estefanos.

– Men nu, så många har dött. Så mycket har hänt. Man kan inte bara ställa klockan tillbaka. Regimen i Eritrea måste bort. Det är enda lösningen om man inte vill ha flyktingar i Europa. Det är ju ett land där barn redan i fem-sex års åldern förstår hur deras framtid kommer att se ut: hopplös.

– Senast jag var där frågade jag barn vad vill du bli när du blir vuxen, deras svar var soldat. De visste ju för deras pappor hade varit i militären. Hur kan man lita på Eritrea efter allt som har hänt?

Men att man sätter sig för att förhandla behöver ju inte betyda att man litar på någon?

– Vi ser ju redan att förhandlingarna kommer att handla om bistånd. Skulle vi eritreaner bara acceptera den regimen, efter allt som har hänt.