Israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu och EU-kommisionens Donald Tusk vid ett möte i Jerusalem tidigare i år.
1 av 2
Israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu och EU-kommisionens Donald Tusk vid ett möte i Jerusalem tidigare i år. Foto: AP
Benjamin Netanyahu. Foto: Ariel Schalit/TT
2 av 2
Benjamin Netanyahu. Foto: Ariel Schalit/TT

EU ska märka israeliska produkter tillverkade på ockuperad mark

Netanyahu: EU borde skämmas
1:50 min

EU beslutade i dag att märka alla produkter från israeliska bosättningar så att det framgår att de tillverkats på ockuperad mark; Västbanken, Golanhöjderna och Östra Jerusalem. EU kallar beslutet för tekniskt, inte politiskt. Men i Israel tolkas beslutet som politiskt och fördöms. Energiministern Yuval Steinitz kallar det för förklädd antisemitism.

Enligt EU-kommissionen ska det framgå att de områden som Israel ockuperade år 1967, Västbanken, Gaza, Golanhöjderna och Östra Jerusalem, inte är en del av Israel. Därför får inte varor därifrån märkas med "Made in Israel". Konsumenter i Europa har rätt att veta om en gurka, hudkräm eller vinflaska har tillverkats på bosättningarna, anser EU.

Beslutet att märka varor från bosättningarna kommer inte som någon överraskning. Märkningen har planerats länge, men skjutits upp på USA:s begäran för att inte störa fredsprocessen.

Men fredssamtalen ligger på is och såväl EU som USA ser Israels bosättningar som ett hinder för fred och en tvåstatslösning eftersom Israel bygger bosättningar på den mark där det var meningen att en palestinsk stat skulle ligga.

I Israel upplevs EU:s beslut som direkt fientligt och kontraproduktivt och som något som kommer att försvåra fredsprocessen och relationen mellan EU och Israel.

EU borde skämmas, sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, på resa i Washington. Han kallade beslutet för hyckleri och sa att det stärker de som vill utplåna Israel.

Energiministern Yuval Steinitz kallade EU:s beslut för förklädd antisemitism. Eftersom EU inte vidtar liknande åtgärder från andra omtvistade områden som till exempel Kina-kontrollerade Tibet, avslås beslutet av ministern.

Från palestinsk sida välkomnas EU:s märkning av bosättarprodukter som ett steg i rätt riktning, men långt ifrån tillräckligt. Produkter av ett krigsbrott bör förbjudas, inte bara märkas, hette det i ett uttalande från Ramallah.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".