Politiska reaktionerna på gränskontroller

1:14 min

De politiska reaktionerna på kvällens beslut om gränskontroller har varit många, både inifrån och utifrån Sverige. 

Folkpartiet kommer att stödja regeringens beslut om tillfälliga gränskontroller, uppger Roger Haddad, folkpartistisk riskdagsledamot och rättspolitisk talesperson i justitieutskottet i säkerhetsfrågor. 

Så här skriver han i ett mejl till TT:

Situationen är extraordinär, det visar inte minst Migrationsverkets uppdatering i kväll. Självklart får detta konsekvenser för den allmänna säkerheten om Sverige, på grund av det stora inflödet av flyktingar vid sidan av alla andra som reser in, inte längre har kontroll över vilka som faktiskt reser in i vårt land.

Folkpartiet har även föreslagit att beredskapspolisen återinsätts för att stötta polisen och Migrationsverket. 

Anna Kinberg Batra påpekar att Moderaterna föreslagit gränskontroller men att regeringen tidigare sagt nej. 

– Nu tror jag inte det räcker, säger hon. 

V-ledaren Jonas Sjöstedt säger att partiet accepterar gränskontroller om det krävs för att förbättra läget, men med ett förbehåll:

– Att vi inte begränsar människors möjlighet att söka asyl och vi kommer att bevaka det här väldigt noga, säger han.

Miljöpartiet ställer sig bakom beslutet, och Magda Rasmusson, tillförordnad migrationspolitisk talesperson för partiet skriver så här till TT:

Som regeringsparti är vi med och fattar tuffa beslut. Regeringen har lyssnat på myndigheterna och landat i att den här tillfälliga åtgärden behöver införas. Att det nu kommer genomföras inre gränskontroll innebär inte att rätten till att få sin asyl prövad förändras för de som kommer hit.

Efter det svenska beslutet uppmanar det konservativa blocket i Danmark att den danska regeringen omedelbart gör detsamma. 

– Sverige inför gränskontroll. Så faller dominobrickorna. EU och Schengen har spelat ut sin roll, säger Dansk folkepartis ordförande Thulesen Dahl i ett mejl till danska Ritzau.

Men gränskontroller i Danmark är inte aktuellt i nuläget, enligt den danska statsministern. 

– Den danska regeringen kommer inte att införa tillfällig gränskontroll för att Sverige gör det, säger statsministern Lars Løkke Rasmussen till DR Nyheter.

Även Finland stödjer beslutet, och den finländske inrikesministern Petteri Orpo skriver så här på twitter: 

– Sveriges beslut om att införa gränskontroller är väntat och en god nyhet för Finland. Vi vill förbättra migrationskontrollen i Norden.