Burmas militär gratulerar San Suu Kyi

1:49 min

Aldrig tidigare har ett val i Burma genomförts på ett så öppet och fritt sätt som det i söndags. Oppositionspartiet NLD ser ut att gå mot en storseger, när knappt hälften av rösterna officiellt är räknade har Aung San Suu Kyis parti en överväldigande ledning på över 80 procent.

Det fick först presidenten och sedan landets mäktiga militäre högste ledare att i går gratulera NLD-ledaren att de nått en majoritet av rösterna.

– Att presidenten och militärledaren gratulerar innebär att de vet att Aung San Suu Kyis parti NLD vinner stort och att det inte går att komma undan valresultatet, säger Christian Lewis på tankesmedjan Eurasia till Channel News Asia.

I nästan 50 år stängde militären Burma från omvärlden i går gick de ut och gratulerade fredspristagaren via världens största sociala medie Facebook. Det säger något om att landet kommit rätt långt på några få år.

Gratulationerna kom efter att Aung San Suu Kyi i går bjudit in presidenten och den militäre ledaren till samtal om hur landet ska gå vidare efter valet. Suu Kyi själv sa i en intervju med Channel News Asia i går att hon skulle inleda samtal i en anda av försoning. Men var också mycket rak med att militären måste komma till förhandlingsbordet.

– Så fort vi bildat regering så har de inget val, sa Aung san Suu Kyi som tidigare också sagt att hon och hennes regering inte kommer att söka hämnd utan jobba för en försoning i hela landet.

Hon sa också att militären på sikt måste minska sin makt i landet och ge upp sina 25 procent av platserna i parlamentet eftersom detta system inte är förenligt med demokrati. 

Samtalen mellan, NLD-ledaren, presidenten och militärledaren väntas inte hållas förrän det officiella valresultatet tillkännages om drygt en vecka.