Migrationsverkets generaldirektör på plats i Malmö

2:05 min

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson hoppas att gränskontrollen ska innebära ett mer effektivt mottagande och att det ska bli bättre kontroll över dem som saknar asylskäl.

– Framtiden får utvisa vad det här får för effekter. Vi har inte mycket mer att välja på, säger Anders Danielsson.

Under hur lång tid ska gränskontrollerna pågå?

– Nu är det tio dagar, sedan kan det förlängas till 20 dagar. Men ska det få någon effekt så måste det pågå en längre tid, säger Anders Danielsson till P1-morgon.

Vad som fick Migrationsverket att just igår signalera till regeringen att tiden var inne för att införa gränskontroller, kan Anders Danielsson inte säga.

Han beskriver det som en process, att beslutet har vuxit fram men att det inte var något speciellt som hände just igår som föranledde Migrationsverket att agera.

– Vi har haft lika många asylsökande de senaste 2,5 månaderna som under hela förra året. Vi hinner inte registrera alla. Många försvinner, kanske lever de illegalt. Det gäller inte minst barn.

Anders Danielsson hoppas att den inre gränskontrollen ska innebära att de som söker asyl ska tas emot på ett värdigare sätt genom att asylprocessen effektiviseras. Han hänvisar till siffror från UNHCR om att ungefär var femte som kommer till Europa saknar asylskäl.

– Det här kan leda till mer ordning och reda och en tidig sortering, menar Anders Danielsson.

Men på frågan om gränskontrollen kan leda till att färre söker asyl i Sverige, svarar Anders Danielsson att han tycker att det är helt irrelevant.

– För mig är det helt ointressant. Mitt uppdrag är att värna asylrätten. Det som är relevant är att de som verkligen söker sig hit är skyddsbehövande. Vi måste garantera att de får tak över huvudet men det kan vi inte garantera nu.

Det är klockan tolv i dag som gränskontrollerna ska börja. Samtidigt kommer polisen att hålla en presskonferens för att redogöra för vad det här kommer att innebära för polisen när det gäller exempelvis hur många poliser som kommer att behövas vid de platser där gränsen ska kontrolleras.


När det gäller id-kontrollerna på färjorna måste det föregås av en regeländring och arbetet för att få det till stånd ska vara klart senast den 21 november.

Men det är upp till rederierna att införa det tidigare om man har möjlighet. Såväl Stena Line som TT Line uppger för Ekot att man redan nu har inlett id-kontroller men att man kommer att ha kontakt med berörda myndigheter för att få mer information om hur det ska gå till i praktiken.

Pressansvarig på TT Line säger till Ekot att det exempelvis är oklart vad som ska hända med de resenärer som inte tillåts komma in i Sverige.