Centerpartiet uppges tysta intern migrationskritik

1:38 min

En riksdagsman för Centerpartiet uppger att han stängts av från att diskutera migrationsfrågor.

Staffan Danielsson, partiets suppleant i socialutskottet, skriver i dag på sin blogg att han stängts av från att diskutera migrationsfrågor på riksdagsgruppens möten av gruppledaren Anders W Jonsson.

– Jag förstår inte att han tillgriper en sån här radikal åtgärd, som förhindrar mig att utföra mitt väljaruppdrag från Östergötland, säger Staffan Danielsson (C), till Ekot.

– Jag är djupt chockad upprörd och ledsen över detta.

Det var vid halv fyra på onsdagen som Staffan Danielsson fick reda på att han hade stängts av från att diskutera migrationsfrågor.

Anledningen som gavs är enligt honom att Centerpartiet vill att man stämmer av med partiets talesperson innan man diskuterar en fråga nationellt.

I förra veckan gick Danielsson med på att medverka i Aktuellt för att diskutera åldersbedömningar av ensamkommande flyktingbarn.

Inslaget sändes aldrig, men det är det i kombination med hans aktivitet på sociala medier som fått bägaren att rinna över för centerledningen.

– Att jag inte skulle kunna ställa upp och diskutera i en Aktuelltintervju, en fråga som jag varit engagerad i i flera år, det begriper jag inte. Dessutom har Centerpartiet gått med på i migrationsöverenskommelsen att man ska analysera varför så många ensamkommande kommer till Sverige. Där är självklart åldersbedömningar en del, säger han.

Staffan Danielsson har under en längre tid varit en något kontroversiell person vad gäller migrationsfrågorna. Han har propagerat för åldersbedömningar av ensamstående barn, tillfälliga uppehållstillstånd och varit emot partiets linje om att öppna Sveriges ambassader som asylmottagningar. Han har upplevt att flera hållt med honom, men att få vågat säga något inom Centerpartiet.

– Det har funnits och finns fortfarande en väldigt stark åsiktskorridor, där det är väldigt lätt att diskutera och lägga förslag om mer generösa villkor för asylinvandring. Men det blåser stenhårt om man på någon punkt vill anpassa regelverket i en mer restriktiv riktning, och det gäller även inom Centerpartiet, säger han.

Centerns gruppledare Anders W Jonsson säger att Staffan Danielsson inte är avstängd, men att hans beteende fått konsekvenser.

– Vad det gäller den nu pågående diskussionen om migration så har jag valt att inte förse honom med all information, och det är föranlett av att han inte håller sig till de spelregler som vi kommit överens om.

Och vilka spelregler är det?

– Nej, jag tänker inte kommentera och gå in på detaljerna där.