MR-organisationer kräver stopp på tortyr i Kina

1:51 min

Kina får hård kritik inför en väntande granskning i Genève av hur Kina lever upp till FN:s konvention mot tortyr. Den kinesiska regeringen har gjort vissa reformer av rättssystemet, men det räcker inte, menar människorättsorganisationer som bland annat kräver ett slut på fängslanden och tortyr av advokater.


– Det gjorde så ont att jag kände det som att jag ville dö, och skrek åt polisen att döda mig i stället, berättar advokaten Yu Wensheng som greps på sitt kontor den 13 oktober förra året efter att han arbetat för en fängslad aktivist för migrantarbetares rättigheter 

Yu Wenshen hölls i polisförvar i 99 dagar utan att få träffa någon advokat. Under tiden förhördes han ofta långt in på natten. Han sattes på en metallstol och armarna bändes runt ryggstödet medan handklovar spändes på så hårt att händerna svullnade.

Trots att Kina redan 1988 skrev under den bindande internationella konventionen mot tortyr, underkänner både Human Rights Watch och människorättsorganisationen Amnesty international den kinesiska regeringens reformer för att öka rättsäkerheten. Bland annat kräver man att polisens makt ska minska.

Advokaten Yu Wenshen filmades medan han tvingade att läsa upp en bekännelse. Efter att han släppts har han haft svårt att kontrollera sina handrörelser och genomgick en operation för att kunna gå normalt igen. Yu Wenshen var specialist på fall inom byggnadsområdet, men säger att han efter gripandet förlorat de flesta av sina klienter och fått allvarliga ekonomiska problem.

Fast det är sen kväll på det inrökta advokatkontoret i en enkel lägenhet i Pekings västra förorter sitter också Zhang Keke, en ung advokat från Wuhan där och läser.

Han skulle ha varit i Genève just nu på inbjudan av den schweiziska ambassaden och berättat om situationen i det kinesiska rättssystemet, men är han kom till Pekings flygplats hindrades han från att lämna landet.

– På kort sikt är det möjligt att den politiska förföljelsen, tillslagen mot och pressen på advokater kommer att öka, säger Zhang Keke, som ändå precis som Yu Wensheng tror på möjligheten att Kinas advokater kan bidra till rättssäkerhet och demokrati i Kina i framtiden.

– Men om vi inte ens kan skydda oss själva behöver vi verkligen internationellt stöd, säger Zhang.