Risk för Balkankonflikt i flyktingarnas spår tonas ner

2:31 min

Flera europeiska ledare varnar nu för att flyktingkrisen kan väcka liv i gamla konflikter på västra Balkan, där minnet av krigen på 90-talet fortfarande lever.

Den stora flyktingströmmen passerar nu genom de forna ärkefienderna Serbien och Kroatien och bland dem som talar om risken för konflikt finns tyska förbundskanslern Angela Merkel. Men i Kroatien tycker de flesta att farhågorna är överdrivna.

– Här på Balkan har vi haft nog av sådant, det tänker vi inte ge oss in i igen, säger Miro Butkovic som är ute och går med sin hund längs floden Sava i Slavonski Brod i östra Kroatien.

På andra sidan floden ligger Bosnien Hercegovina. Under kriget på 90-talet flydde människor över floden på hemmabyggda flottar.

När Ungern stängde sin gräns mot Serbien i september vände flyktingströmmen genom Europa om och in i Kroatien.

Det ledde snart till hårda ord mellan den kroatiska och den serbiska regeringen där Kroatien anklagade Serbien för att okontrollerat låta flyktingarna passera i stort antal över gränsen.

Som svar stoppade man tillfälligt all lastbilstrafik från Serbien och många såg likheter med hur det lät under krigets 90-tal. På samma sätt blev ordväxlingen hätsk mellan Kroatien och Slovenien, nästa land längs flyktingarnas väg mot bland annat Tyskland.

I förra veckan varnade både Angela Merkel och Sloveniens premiärminister för hur lättantändliga gamla konflikter är. Den här veckan gjorde Luxemburgs utrikesminister samma sak och sa att om Tyskland och Sverige lägger locket på för flyktingarna så kan vad som helst hända på Balkan där tiotusentals människor då riskerar att bli fast.

Men historikern Tvrtko Jakovina i Kroatiens huvudstad Zagreb tycker att den sortens uttalanden är onödiga och okunniga.

– Det Angela Merkel sa var helt fel och vi behöver inga ursäkter för att starta krig. För övrigt finns det just nu ingen vilja, ingen potential och inga vapen för att starta krig här, säger han.

Dessutom, menar Tvrtko Jakovina, är resonemanget ologiskt eftersom både Slovenien och Kroatien är med i försvarsalliansen Nato.

Vad som faktiskt skulle hända om länder som Österrike och Tyskland stängde sina gränser är oklart. Kroatien har sagt att man då kan bli tvingad att stänga sin gräns. Serbiens premiärminister har sagt att hans land inte tänker stänga några gränser men att man heller inte tänker bli någon buffertzon för flyktingar på väg norrut. 

Sedan bråket i september fungerar samarbetet mellan Kroatien och Serbien nu väl och flyktingarna körs med tåg från Serbien direkt till ett nybyggt transitläger i Kroatien.