trafikskolebil
Med sina förslag vill Sveriges trafikskolors riksförbund öka säkerheten för eleverna på landets trafikskolor. Foto: Claus Gertsen/TT

Branschen vill stoppa dömda trafiklärare

"Vi måste förhindra olämpliga personer att ta sig in i yrket"
2:17 min

P1-programmet Kaliber avslöjade att trafiklärare som dömts för sexbrott eller allvarliga trafikbrott kunnat jobba kvar. Nu kräver branschen åtgärder.

Tidigare i höstas avslöjade P1-programmet Kaliber att trafiklärare som dömts för bland annat sexuella ofredanden mot sina elever eller fått sitt körkort indraget på grund av allvarliga trafikbrott, kunnat fortsätta jobba som trafiklärare.

I ett brev till Näringsdepartementet efterfrågar nu Sveriges trafikskolors riksförbund, STR, lagändringar som skulle möjliggöra bättre kontroll.

– För det första ger vår skrivelse ett signalvärde utåt att vi tar allvarligt på de här frågorna. Men det måste också finnas en lagstiftning som stöttar upp detta, så att man tidigare kan upptäcka och förhindra att något olämpligt sker eller att någon som är olämplig för det här yrket kommer in i det, säger Berit Johansson, ordförande för STR.

Kalibers granskning för några veckor sedan visade att trafiklärare som bland annat dömts för sexuella ofredanden mot sina elever eller fått sitt körkort indraget på grund av allvarliga trafikbrott, trots det kunnat fortsätta jobba som trafiklärare.

I programmet berättade bland annat Anna, som egentligen heter något annat, hur hon påverkats av det ofredande som hon utsattes för av sin körskollärare.

– Det har väl inte påverkat mig så jättebra... Jag är rädd för att möta honom.

I skrivelsen hänvisar trafikskolornas riksförbund STR till Kalibers granskning och vill nu få till flera lagändringar.

STR vill bland annat att Transportstyrelsen ska få information från rättsväsendet när en trafiklärare döms i domstol och att det ska införas krav på att trafiklärare ska visa upp utdrag ur brottsregistret i samband med anställning på en trafikskola.

Chefen för den enhet på Transportstyrelsen som har till uppgift att bedöma om trafiklärare är lämpliga för sitt yrke, Stig Brahn, välkomnar det här initiativet från trafikskolebranschen.

– Det är jättebra, det är precis den inriktning som vi också önskar från Transportstyrelsen. Det är bra att vi drar åt samma håll i den här frågan, säger han. 

Efter Kalibers granskning satte Transportstyrelsen igång ett arbete med att se över om kontrollen av trafiklärare kan förbättras redan med befintlig lagstiftning.

Bland annat tittar nu myndigheten på om det är juridiskt och tekniskt möjligt att koppla ihop sitt register över behöriga trafiklärare, med brottmålsdomar som en annan avdelning på myndigheten med automatik får information om.

– Det har vi just nu jurister som undersöker och där har jag inte svaret på frågan än, säger Stig Brahn på Transportstyrelsen.

I skrivelsen till Näringsdepartementet poängterar STR att även om deras förslag innebär inskränkningar i trafiklärarnas integritet, så måste säkerheten för eleverna på landets trafikskolor gå före. 

– Det ska finnas en total trygghet i det här så långt det går, säger STR:s ordförande Berit Johansson.. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".