Efter Bergwall-rapporten: Paret Asplund kräver skadestånd

1:05 min

Föräldrarna till Johan Asplund kräver en offentlig ursäkt eller ett skadestånd för de lidande som de upplevt på grund av utredningen kring Sture Bergwall, tidigare känd som Tomas Quick.

11-årige Johan Asplund försvann utanför Sundsvall 1980. Sture Bergwall erkände senare dådet i terapi, och dömdes 2001 för mord på Johan Asplund, trots att Johans föräldrar var övertygade om att Bergwall var oskyldig.

I dag lämnade Björn och Anna-Clara Asplund in ett yttrande till den så kallade Bergwall-kommissionens rapport. Rapporten kom i somras, och är en granskning kring utredningarna om Sture Bergwalls erkännanden.

– Nu hoppas jag att nån ska orka eller våga kliva fram och ta ett ansvar. Och säga: "tyvärr vi hade fel från start". Ge oss nån form av upprättelse, och gärna kombinerat med ett skadestånd för allt det ofantliga lidande vi fått utstå under alla dessa år, säger Björn Asplund, Johans pappa.

Föräldrarna menar att de flesta av kommissionens resultat är identiska med den anmälan som de själva lämnade in till Justitiekansler Göran Lambertz 2006.

De båda vill nu att regeringen tar initiativ till en ursäkt eller ett skadestånd. Annars tänker de fortsätta processen.

– Om vi inte får nån slags positiv respons på det vi nu gör, då är den yttersta möjligheten för oss att stämma staten.