Grönlandsis försvinner allt snabbare

2:11 min

Större delen av havsisen utanför en av Grönlands stora glaciärer har kollapsat och försvunnit på bara några år, det rapporterar forskare i tidskriften Science.

 – Orsaken är högre temperatur i både luft och vatten, men när det gäller shelfisarna så är det framförallt havsvattnets temperatur som är viktig, säger klimatexperten Michael Tjernström, professor i meteorologi på Stockholms Universitet.

Den mest dramatiska avsmältningen av shelfisen utanför den så kallade Zacharias isström, på nordöstra Grönland, skedde mellan 2012 och 2014. Nu är 95 procent av isen borta jämfört med hur det såg ut för drygt tio år sedan.

– Det som har hänt här är att den här tungan av is som ligger ut från glaciären på havsvattnet har knäppt av helt enkelt och flutit iväg.

Zacharias isström är en av de större glaciärerna på Grönland och hela ismassan motsvarar en höjning av havsytan med en halv meter - om den skulle smälta. Det håller inte på att ske nu, men tungan av is ut i havet som nu försvunnit utgjorde en broms, utan den ökar utflödet av is till havet, och även den landbaserade isen börjar naggas i kanten.

– Det här är en oåterkallelig process. Det skulle ta hundratals eller tusentals år för de här isarna att återbildas även om vi kunde kyla ned klimatet, säger Michael Tjernström.

Det som hänt med Zacharias isström är i linje med det som klimatforskare länge varnat för, och även andra glaciärer på Grönland och i Antarktis genomgår liknande processer.

Om ett par veckor inleds FN:s klimatmöte i Paris, där världens länder ska försöka komma överens om ett avtal som kan hejda uppvärmningen av klimatet, och förhoppningsvis avsmältningen av isarna.

Ismassorna är direkt kopplade till hur mycket havsnivån kan komma att stiga i framtiden, något som ses som en av de allvarligaste konsekvenserna av klimatförändringen, eftersom miljontals människor bor längs med världens kuster.

Det är fortfarande osäkert vad som ska hända med Grönlandsisen, men den här studien visar hur fort det kan gå, när en process väl tar fart.

– Egentligen är det här en nyhet som visar på ett problem som finns hela tiden. Det är ett exempel som visar hur allvarlig situationen är. säger Michael Tjernström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista