Europeiskt terrornätverk avslöjat

2:25 min

I en stor europeisk antiterror-räd har idag 13 personer gripits, misstänkta för internationell terrorism. Terrorklassade Mulla Krekar i Norge är en central person i utredningen.

Polischefen Guiseppe Governale berättar om gripandena tidigt i morse i länder som Norge, Finland, Italien och Storbritannien. Tillslagen gjordes samtidigt och utredningen har pågått i flera år i Italien.

En kurdisk terroristorganisation står i centrum med planer på attentat i Europa och med rekrytering av stridande jihadister till Syrien och Irak, med kopplingar till IS. Också personer i Sverige ska ingå i nätverket.

13 personer greps i dag för koppling till det här terrornätverket, uppger Eurojust som är ett europeiskt samarbetsorgan mot grov organiserad brottslighet. En europeisk arresteringsorder har utfärdats mot ytterligare fyra personer, men enligt källor till Ekot har de rest till Mellanöstern.

Ledare för den här gruppen av terroristceller ska vara den Norgebaserade kurden och islamisten Najmuddin Faraj Ahmad, mer känd som Mulla Krekar.

59-årige Krekar är terrorklassad av FN. Han har suttit fängslad i Norge de senaste åren, dömd för dödshot mot flera personer, men enligt den italienska utredningen ska Mulla Krekar ändå ha kunnat leda terrornätverket från sin fängelsecell.

Krekar greps tidigt i morse inne på fängelset i Kongsvinger, men enligt hans advokat är mycket tveksam till anklagelserna.

– Jag har erfarenhet av att det i stort sett är falska anklagelser som har kommit, och därför möter jag också dessa anklagelser med en viss sund skepsis, säger advokat Brynjar Meling på en pressträff. 

Mulla Krekar kom till Norge som kvotflykting från Irak 1991, men norska Högsta Domstolen har slagit fast att han är en fara för rikets säkerhet. Mulla Krekar har därför länge hotats av utvisning från Norge.

Nu har den kurdiske islamisten i stället begärts utlämnad till Italien som ledare för det misstänkta terrornätverket, och Norges statsminister Erna Solberg säger idag att "om det här innebär att Krekar lämnar Norge är det bra".

Några av de gripna i terrornätverket misstänks ha planerat ett attentat mot den brittiska ambassaden i Oslo, uppger den italienska tidningen La Repubblica. Enligt norska säkerhetspolisen PST har terrornätverket inte riktat några konkreta hot mot norska personer eller intressen.