Elva miljarder extra för att hantera flyktingkrisen

1:30 min

Regeringen beslutade idag om en extra budget på cirka elva miljarder kronor på grund av flyktingkrisen. Pengarna ska täcka kommunerna och landstingens ökade kostnader för i år.

Regeringen överger nu principen att alla satsningar ska vara täckta krona för krona och lånar till hela satsningen i den extra budgeten säger finansminister Magdalena Andersson:

– Ja det är självklart så att i ett exceptionellt läge, ja då ska man också kunna använda den flexibiliteten som finns i det finanspolitiska ramverket och låna. Och här är det ju så att det är väldigt bra att vi har halverat underskottet från de två procent vi hade förra året till en procent i år och det ger oss en helt annan möjlighet att finansiera det här med lån.

Huvuddelen av cirka 11 miljarder kronor går till kommunerna för att stärka vård, skola och omsorg och pengarna ska täcka årets ökade kostnader för flyktingmottagning. Men pengarna får också användas nästa år.
Mest får kommuner som tagit emot många flyktingar. Även Migrationsverket får nära en miljard för att täcka boendekostnader och ersättningar.

Ytterligare resurser till flyktingmottagningen finns i budgeten för nästa år som nu behandlas av riksdagen. Besparingar på olika områden kommer också att presenteras senare säger finansminister Magdalena Andersson. Hon säger också att det kan bli fråga om att låna till fler reformer framöver.
Moderaternas ekonomisk politiske talesperson Ulf Kristersson är kritisk:

– Jag tycker man ska vara mycket försiktig, att nu öppna upp för att göra helt andra reformer som man vill göra av olika skäl och att säga att dom måste inte vara finansierade överhuvudtaget, det tycker jag man ska vara otroligt försiktig med.