41 döda i explosion i Beirut

1:02 min

Minst 41 personer har dödats i två explosioner i Beiruts södra förorter, uppger Röda korset. Terrororganisationen IS har nu tagit på sig dådet. 

Explosionerna skedde i ett område som kontrolleras av den shiitiska milisen, och politiska rörelsen Hizbollah. 

Enligt sjukhuskällor var det två självmordsattentat på samma plats. Attentaten skedde nästan samtidigt, under en tid då mycket folk var i rörelse. 

Tvillingexplosionerna ägde rum i rusningstid med bara ett par minuters mellanrum utanför ett bageri och en shiamuslimsk moské, alldeles nära ett sjukhus som drivs av Hizbollah. Flera byggnader ska ha totalförstörts. 

– Jag hade precis anlänt till affärerna när explosionen inträffade. Jag bar fyra kroppar med mina bara händer, tre kvinnor och en man, och en god vän till mig, säger en man till lokala medier på plats i södra Beirut. 

Säkerhetsstyrkor anlände snabbt till platsen, och jobbar med att spärra av platsen där explosionerna skedde, och förhindra folkmassor från att bildas. 

Det rapporteras om kaosartad stämning i området, och libanesiska säkerhetsstyrkor avfyrade varningsskott för att skingra arga folksamlingar. 

Inrikesministern Nouhad Machnouk säger att en tredje självmordbombare dödades av en av explosionerna. Han säger även att de som utförde attackerna gick till fots och var utrustade med bombvästar. 

Enligt Röda Korset har minst 41 människor dödats av attentaten, och över 200 skadats. 

Det är det första attentatet mot Beiruts södra förorter, där Hizbollah är populära, sedan juni 2014. Men sedan dess har flera attentat mot Hizbollahfästen skett runtom i landet. 

Hizbollah deltar i kriget i Syrien på president Bashar al-Assads sida.