Ett fåtal ankommande vände tillbaka mot Danmark

3:05 min

Under den första dagen av gränskontroller tvingades hundratals flyktingar välja mellan att söka asyl eller åka tillbaka till Danmark. Bara ett fåtal valde det senare alternativet.

Många av flyktingarna hade överhuvudtaget svårt att förstå varför de tvingades in i bussar till Migrationsverket eftersom det fattades tolkar på plats.

– Å ena sidan är det bra för att man ska ha trygghet och säkerhet, men å andra sidan kanske de blir rädda, säger Elham som hjälper flyktingar i Hyllie, den första tågstationen på den svenska sidan av Öresund.

Hon översätter åt en polis som är bekymrad över en kvinna som inte vill sluta gråta. Liknande scener utspelade sig många gånger i går när flyktingar tvingades av tåget utan att förstå riktigt varför.

41-årige Abdul Alrzak var irriterad när det gick upp för honom att resan med frun och sex barn från krigets Syrien till släktingar i Norge över en natt blivit mycket svårare på grund av gränskontrollerna.

– Min familj är i Norge, här vet jag inte vad jag ska göra, säger Abdul som bara ville passera Sverige snabbt för att kunna återförenas med sina kära i Norge. Nu måste han söka asyl eller återvända till Danmark.

Andra var mycket mer nöjda med att köras till Migrationsverket, som Fahim Abibi, hans förkylda dotter och gravida fru från Afghanistan.

– Jag vill stanna i Sverige. Jag har rest i två månader, alla kommer ju till Sverige, säger Fahim som förklaring till att han inte valt att stanna i Danmark eller Tyskland.

Från polisens sida beskrevs den första dagen av gränskontroller som lyckad. Nästan alla tåg kontrollerades fullt ut och på båtarna från Tyskland har polisen fått hjälp av färjebolagen. De potentiellt svaga punkterna just nu är biltrafiken över Öresundsbron och färjorna från Danmark.

Jarl Holmström, biträdande polischef för region syd, ser fram emot förstärkningen från andra delar av landet på måndag.

– Vi kommer behöva förstärkning för vi jobbar nu för att bli långsiktigt uthålliga. Vi behöver jobba med detta dygnet runt sju dagar i veckan. Det innebär att vi måste prioritera bort andra uppdrag.

Vad är det ni prioriterar bort idag?

– Nu kommer vi att begränsa vår förmåga att utreda mängdbrott. Vi kommer att begränsa vår spaningsverksamhet och vår underrättelseverksamhet. Vi får räkna med lite längre handläggningstider, men det är samtidigt viktigt att signalera att gör vi en så här kraftig satsning i ena riktningen så kostar det i andra änden, säger Jarl Holmström.