Jordskredsseger för NLD - får egen majoritet i Burma

2:03 min

Nu är det klart att Aung San Suu Kyi och hennes NLD vinner valet i Burma och de gör det med en förkrossande marginal. 

För exakt fem år sedan i dag kunde fredspristagaren Aung San Suu Kyi kliva ut från sitt hus vid Inyastranden i landets största stad Rangoon. Fri efter många års husarrest.

I dag meddelade Burmas valkommission att Suu Kyis parti NLD hade säkrat mer än två tredjedelar av platserna i parlamentet och därmed kan utse vem som ska bli president och forma landets nästa regering.

Av de sammanlagt 498 valbara parlamentsplatserna har NLD tagit hem 364 och regeringspartiet USDP 40. Kvar att fördela är 134 platser.

Över 50 år med ett rent militärt styre är över om den sittande regeringen och militären håller det de lovat de senaste dagarna. Att de denna gång ska följa det burmesiska folkets val. 

Som med råge visat att de inte längre vill har ett militärt styre, över 80 procent av de röstberättigade gick och la sin röst och så här långt ser de ut att få även runt 80 procent av stolarna i parlamentet.

Både FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och USA:s president Obama har gratulerat Suu Kyi till segern.

Men trots denna valseger kommer militären ha mycket stor makt. Det är de som utser tre viktiga ministerposter och även obligatoriskt har en fjärdedel av platserna i parlamentet.

Det här kommer att kräva ett samarbete mellan Suu Kyi och militären. Så här svarade hon på den frågan i Channel News Asia häromdagen:

– Vi måste lära oss samarbeta, något vi måste bygga upp över tid. Det är inte något vi kan bestämma på förhand om hur vi ska lösa, sa Aung San Suu Kyi.

Hon tillägger att de även löst frågan om vem som ska bli president. Men att den personen inte kommer ha någon makt. Själv är hon förhindrad av grundlagen att bli president, men det kommer att bli hon som bestämmer.

– Så här gör vi för att konstitutionen säger att jag inte får leda landet. Men alla vet att jag är partiledaren och kommer att ta besluten, sa Suu Kyi.

Formandet av den nya regeringen kommer inte att ske förrän i början av nästa år och landet nya regering kommer att vara på plats tidigast någon gång i februari mars.