Militärer övar på på Tofta skjutfält på Gotland. Foto: Tobias Wallström/TT
Försvaret får vänta flera år på beslut kring hur mycket de tillåts öva på landets skjutfält. Arkivfoto från Tofta skjutfält: Tobias Wallström/TT

Lång väntan på skjutfält slår hårt mot försvaret

1:59 min

Långa handläggningstider kring hur mycket försvaret får öva på landets skjutbanor drabbar försvaret hårt.  Nu varnar man för att dröjsmålen urholkar försvaret på både pengar och personal.

Trots att regering och riksdag kräver att försvarets anställda ska öva mer, väntar sedan flera år Försvarsmakten på regeringsbeslut om hur mycket den får öva på totalt 19 skjutfält.

Det begränsar hur mycket skjutfälten kan utnyttjas, gör det svårare att behålla anställda soldater och ökar försvarets kostnader, enligt försvaret.

– Det går inte att strypa mer för då får vi inte tillräckligt många skott och då slutar övningarna av mot de sista månaderna av året för då finns det inte utrymme att öva längre, säger Kapten Mats Hillerström som är övningsledare på Härads skjutfält utanför Strängnäs.

 Vad säger soldaterna då?

– De slutar helt enkelt och söker sig till något nytt jobb någon annanstans.

Och det kostar pengar?

– Det kostar pengar för då får vi utbilda en ny soldat.

Hur ofta försvaret får öva på sina skjutfält och hur många skott, granater och andra vapen som får användas beslutas efter miljöprövning av länsstyrelserna. Men besluten kan överklagas ända till regeringen.

Just nu ligger 19 ärenden på regeringens bord, de äldsta sedan 2009 och 2010. Då hade processerna redan pågått på lägre nivå i flera år.

Försvarsmakten vill ofta öva mer än vad lägre instanser tillåtit och det har förstärkts av senaste försvarsuppgörelsen där politikerna bestämt att försvaret måste öva mer för att bli bättre.

Ledningsregementet i Enköping får åka till skjutfält längre bort när utrymmet på de egna tagit slut.

– Det kostar i tid då vi måste åka läng tid och det kostar ekonomiskt då vi har många anställda soldater i dag och de är arbetstidsreglerade, säger Fredrik Wiebe, ställföreträdande chef för regementet.

Regeringens miljöprövning av skjutfälten handläggs av miljödepartementet som måste komma överens med försvarsdepartementet då regeringen fattar beslut som en helhet.

Kristdemokraternas försvarspolitiker Mikael Oscarsson är kritisk till att dagens regering, liksom alliansregeringen, varit så långsam med att fatta beslut.

I går ställde sig riksdagens försvarsutskott bakom hans motion om  att regeringen måste öka tempot.

– Nu ska vi öva igen, nu måste vi få Försvarsmakten att fungera.  Då duger det inte att en tredjedel av övningsfälten ligger på regeringens bord och inte avgörs, säger Mikael Oscarsson och fortsätter:

– Då vill det till att högerhanden vet vad vänsterhanden gör. Det går ju inte att vi gör upp med försvarsministern och sen stoppas det upp av Åsa Romson och miljödepartementet.

Hör mer om detta i Studio Ett i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista