1 600 har sökt asyl efter införandet av gränskontroller

2:12 min

Efter ett dygn med gränskontroller ser strömmen av asylsökande inte ut att minska. Senaste dygnet har 1600 har sökt asyl i Sverige, enligt Migrationsverket. 

Länkar till rapportering på fler språk under artikeln

Klockan 11.00 fick Migrationsverket den uppdaterade siffran över antalet asylsökande.

Den visar att under eftermiddagen i går torsdag och förmiddagen i dag fredag har 1 600 personer sökt asyl i Sverige.

– Det handlar om drygt 1 600 och det är i paritet med hur det har sett ut senaste dygnen och senaste veckornas, säger Mikael Hvinlund, kommunikationsdirektör på Migrationsverket.

Antalet personer som reser in i Sverige för att söka asyl ligger alltså idag på samma nivåer som innan gränskontrollerna infördes.

Inrikesminister Anders Ygeman säger idag att det är för tidigt att dra några slutsatser, men att många som tidigare var på väg vidare till Norge eller Finland nu istället söker asyl i Sverige.

– Visa grupper kommer detta ha en dämpande effekt på, i andra grupper kan det leda till att vi får fler flyktingar, säger Anders Ygeman. 

Gränspolisen har pekat ut södra och västra Sverige som de regioner där asylströmmen nu kommer att hamna.

Göteborgs stad håller nu vid lunch en presskonferens där staden meddelar att man under de närmsta dagarna räknar med betydligt fler ensamkommande unga än tidigare. Och att den befintliga organisation för boende nu inte räcker till.

Även i Malmö är läget mycket ansträngt. Inte minst när det gäller ensamkommande barn.

– I natt kom det 220 barn, och vi räknar med att det kommer cirka 200 per dygn. I dag har vi ungefär 500 platser kvar, där vi kan erbjuda ett boende. Så vi är väldigt, väldigt nära en stor kris här, att vi inte ordnar det i Malmö, säger Annelie Larsson chef för sociala resursförvaltningen.

I dag håller SKL och flera myndigheter ett möte med fem kommuner: Norrköping, Örebro, Umeå, Skellefteå och Gävle. Målet är att kommuner ska kunna avlasta Trelleborg och Malmö, genom att ta över uppdraget som ankomstkommun för ensamkommande barn.

Generellt är boendefrågan ett stort problem just nu, säger Mikael Hvinlund, kommunikationsdirektör på Migrationsverket.

– Det är ett nytt läge där staten inte kommer kunna garantera boende till alla asylsökande. För det kommer fler asylsökande än det finns platser, säger han.