Migrationsverkets anställda protesterar mot ledningen

1:30 min

De anställda vid Migrationsverket i Göteborg har skickat ett protestbrev till myndighetens ledning.

Personalen beskriver hur de ofta jobbar 14 timmar i sträck, inte får julledighet, och hur påfrestningen tvingar vissa att söka vård.

– Det ska bara gå snabbare, det ska gå fortare, vi ska cykla och springa snabbare. Men vi får ingen andhämtning, och då orkar man inte längre, säger en av de anställda.

I brevet, som bland annat skickats till generalsekreterare Anders Danielsson, beskriver de anställda hur personalen är utmattad och känner ständig stress och trötthet.

Vissa får köras till sjukhus på grund av den ansträngda situationen som råder. Andra gråter och känner hopplöshet.

– Jag känner igen bilden. Vi har jobbat oerhört hårt här sen mitten på september. Vi ligger på kanske 400 procent av normal kapacitet, för att klara den här inströmningen av asylsökanden. Jag känner igen att man jobbat många timmar och kanske på andra platser än man är van vid.

– Tröttheten finns ju där, och den är inget att hymla om, säger Marcus Toremar, regionchef på Migrationsverket avdelning Väst.

En medarbetare som P4 Göteborg pratat med säger att han inte känner sig trygg i att prata fritt längre. Situationen ska också vara så ansträngd att man behöver sjukintyg om man vill vara ledig.

Marcus Toremar menar att det inte stämmer. Han säger att man rekryterat 180 personer på tre månader, och försöker förändra arbetsuppgifterna för att förbättra situationen.

– Det vi försöker göra är att hitta möjligheter för alla att vara lediga, men då måste vi hjälpas åt. Kommunikationen kring det här kan definitivt bli bättre, säger han.