Norska regeringen vill låsa in fler asylsökande

1:43 min

Norges regering la i dag fram flera förslag till skärpta asylregler. Bland annat vill regeringen öka möjligheterna att låsa in asylsökande i väntan på att de ska skickas ut ur landet. 

– I dag har vi ett utlänningsinternat, som är fängelseinstitutionen för personer som ska skickas tillbaka. Nu öppnas det för att man även kan använda andra typer av faciliteter för att göra samma jobb, säger Anders Anundsen, Norges justitieminister.

Norska myndigheter ska få ökade möjligheter att låsa in asylsökande som antingen redan har fått nej på sin ansökan eller som bedöms komma att få det.

Regeringen vill säkra att de här personerna verkligen skickas ut ur landet och att de inte sticker från öppna asylmottagningar för att leva som gömda i norska samhället.

Ekot har tidigare rapporterat om den kraftiga ökningen av antalet asylsökande som kommer över den rysk-norska gränsen i Arktis.

I dag föreslår regeringen flera snabba åtgärder för att minska den strömmen.

Den viktigaste är att de asylsökande som har ett uppehållstillstånd i Ryssland inte ska få sin asylansökan prövad i sak.

I stället ska de snabbt skickas tillbaka över gränsen.

Ytterligare en förändring blir att öka den politiska kontrollen över den norska utlänningsnämnden dit asylsökande som har fått nej kan överklaga beslutet.

Vid en presskonferens i Oslo i dag motiverade justitieministern detta med att olika beslutsnivåer i Norge måste bedöma asylregelverket på liknande sätt.

Men Miljöpartiet de gröna i Norge är skeptiskt till regeringens förslag för att strama in på asylinvandringen.

– Vi kan få stora ändringar i norsk asylpolitik utan någon riktig demokratisk process, säger miljöpartisten Rasmus Hansson till norska radion NRK.