"Jihadi John" troligen död i riktad attack

1:12 min

Både den amerikanska och den brittiska regeringen säger i dag att  den brittisk terroristen som kallats för Jihadi John med all sannolikhet dödats i en riktad attack med obemannade drönare. Det är han som framträder i en rad propagandafilmer från terrorgruppen IS, med fångar som ska mördas. Storbritanniens premiärminister David Cameron kommenterade i dag attacken.

Han var inställd på att döda många fler, det här var en handling i självförsvar. Det var rätt sak att göra, sa David Cameron när han vid lunchtid i dag talade till pressen utanför premiärministerbostaden 10 Downing Street här i London.

Han underströk samtidigt, att man inte kan vara hundraprocentigt säger på att Jihadi John dödats i attacken, men att det mesta tydde på det.

Det var amerikanska obemannade drönare som avfyrade robotar mot en bil i närheten av staden Raqqa i Syrien, där terrorgruppen IS högkvarter ligger.

Enligt David Cameron, har brittiska och amerikanska underrättelsetjänster länge arbetat tillsammans för att lokalisera och därefter kunna döda den brittiske terroristen.

Det är han som anses förekomma i en rad propagandafilmer från IS, där han håller propagandaanföranden, beväpnad med en kniv som han säger att han ska halshugga fångarna med.

Namnet Jihadi John kommer från att han ingick i en grupp med brittiska terrorister som kallades för the Beatles. Det har en frisläppt gisslan berättat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista