Rysk regimkritisk performancekonstnär riskerar fängelse

2:00 min

I Ryssland riskerar en 31-årig performancekonstnär flera år i fängelse sedan han tänt eld på säkerhetstjänsten FSB:s entrédörr. Han säger själv att det var en aktion mot den terror FSB utsätter 146 miljoner ryssar för dagligen.

Konstnären är väl känd i Ryssland sedan han naken, i protest, spikade fast sin pung på Röda torget.

– Att sätta eld på Lubjankas entrédörr är en del av protesten mot säkerhetstjänsten FSB som håller 146 miljoner personer i terror, förklarade Pjotr Pavlenskij själv varför han tidigt i måndags morse hällde bensin på den flera meter höga trädörren och tände på.

Den gigantiska Lubjankabyggnaden var både högkvarter för sovjettidens säkerhetstjänst KGB och fängelse där människor som ansågs som fiender till systemet hölls och torterades.

Den stora gula byggnaden i centrum av Moskva står i dag fortfarande som en skrämmande påminnelse om den tiden, men är fortfarande säkerhetstjänstens hus, men nu heter den FSB.

Pavlenskij har via extrema konstperformande blivit känd för fler ryssar än som är vanligt när det handlar om regimkritiker.

Det halvminuters långa videoklippet där han svartklädd står med bensindunken framför den brinnande höga trädörren visades också i statskontrollerad tv.

Många ryssar undrade säkert över hur ostört Pavlenskij kunde agera, en enda polis dök upp för att gripa honom.

I sociala medier hyllas Pavlenskij med ord som refererar till hans pung.

Den figurerade i hans mest uppseendeväckande aktion när han sittande naken i bitande kyla i november 2013 spikade fast sig på Röda torget.

Året före sydde han igen munnen i protest mot rättssaken mot Pussy Riot.

Pussy Riotmedlemmen Nadja Tolokonnikova var i rätten och kallar aktionen för det bästa moderna konstverket de senaste åren.

I veckan beslöt en domstol att Pavlenskij ska hållas häktad fram till rättegången åttonde december. Han är åtalad för vandalism, som kan ge tre års fängelse.

Själv sa den magre och nästan hålögde 31-åringen att han kämpar mot terrorismen i en tid av terror där staten som säger sig kämpa mot terrorism själv står för terrorn.