Bevakningsbranschen pressas av alla uppdrag

2:06 min

Bevakning av asylboenden gör bevakningsbranschen hårt ansträngd. Den höjda terrorhotnivån har pressat upp efterfrågan ytterligare. Det utbildas fler väktare, men ändå för få.

Just nu kan branschen inte garantera att det går att hitta väktare till alla platser som efterfrågar. 

– En del företag har ett så ansträngt läge att det inte är säkert att det går att svara ja på den frågan att det går att sätta ut en väktare. Det finns ett stort behov av att utbilda väktare, säger Björn Ericsson, branschexpert på Almega säkerhetsföretagen. 

Redan innan det stora antalet människor på flykt började söka sig till Sverige var det brist på ordningsvakter och väktare.

De senaste veckorna har företag i branschen upplevt ett tryck de aldrig tidigare varit med om. Arbetsuppgifterna kan vara att bevaka asylboenden och tåg- och busstationer till exempel.

Därtill kommer Säkerhetspolisens höjning av terrorhotnivån. Fler väktare efterfrågas nu vid offentliga byggnader och andra samhällsintressen, som redaktioner för tidningar, radio och tv. 

Väktaren Peter har arbetat med att bevaka boenden den senaste månaden, han säger att det blir mycket övertid. 

– Det har varit helt galet. Telefonen ringer mer än normalt och man frågar om jobb, jobb, jobb, säger han. 

– Det har ju skett vissa saker mot boenden och många kommuner vill vara säkra på att deras boenden är kvar och inte utsätts för skadegörelse eller vandalisering, säger Peter. 

Omkring 400 väktare är under utbildning just nu, men helst skulle de redan vara ute och jobba för att alla uppdrag ska klaras av. 

– Vi skulle gärna haft dem redo nu så kanske vi inte skulle ha behövt jobba övertid i den utsträckning vi gör på vissa håll. Det är kopplat till södra Sverige, säger Björn Ericsson på säkerhetsföretagen. 

Kan du säga något som har påverkat efterfrågan? 

– Bränderna på flyktingförläggningar har medfört att man har en helt annan bevakning.

Facket Transport uppger att ansökningarna nu blir fler från företag som vill överträda kollektivavtalets gräns på 200 timmars övertid per år. 

– Det är ansträngt men jag gör det för människor, det är det viktiga. De kommer hit och känner att de inte är lämnade, att det finns en trygghet och att de inte behöver oroa sig, säger väktaren Peter.