Svensk polis får byta fingeravtryck med andra länder

1:51 min

Svensk polis kommer nu att kunna börja matcha fingeravtryck från svenska brottsplatser med fingeravtryck som finns i andra länders dataregister.

Arbetet är ett år försenat på grund av beslutsprocessen inom EU. Men Europaparlamentet har nu godkänt Sveriges ansökan, och utbytet med Österrike, som förberetts sedan ett år, kan starta.

– Det är mycket glädjande eftersom det innebär att fler brott kommer att klaras upp och fler brottslingar kommer att gripas och kunna ställas inför rätta, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Nu när Sverige fått godkänt att söka efter fingeravtryck inom ramen för det europeiska polissamarbetet, så kopplar Sverige upp sig inledningsvis mot Österrike. Samarbetet som går under namnet Prüm, efter den tyska stad där avtalet ursprungligen tecknades.

Efter att Sverige kopplats upp sig mot Österike så kan Polen och Belgien bli aktuella, som i likhet med Sverige just har godkänts av EU-parlamentet.

I Danmark och Norge pågår det tekniska förbereder för att kunna delta i fingeravtrycksutbytet. De kommer att vara viktiga länder för Sverige i framtiden i likhet med Finland som redan utbyter fingeravtryck med flera länder.

Efter det kan Polen och Belgien bli aktuella som i likhet med Sverige just har godkänts av EU-parlamentet. I Danmark och Norge där pågår det tekniska förbereder för att kunna delta i fingeravtrycksutbytet.

De kommer att vara viktiga länder för Sverige i framtiden i likhet med Finland som redan utbyter fingeravtryck med flera länder.

Sveriges tvååriga erfarenheter från det  europeiska polissamarbetet med DNA-utbyte från brottsplatser, och som inom ett par veckor kommer att omfatta totalt tio länder, har visat sig ge flest träffar på DNA-spår i våra grannländer. Träffar som har lett till att många gärningsmän har gripits och lagförts.

Lena Hallberg Holmér är chef för avdelningen för Fingeravtryck vid polisens avdelning för Nationellt Forensiskt Centrum. Hon är mycket glad för beskedet om att utbytet av fingeravtryck efter ett års väntan nu kan påbörjas.

– Det innebär att vi kommer att kunna ansluta oss till 18 länder när det gäller att kunna söka och komma åt varandras databaser för fingeravtrycksregister. Och få ytterligare stöd och hjälp i att utreda brott som är gränsöverskridande.

Inrikesminister Anders Ygerman har idag stora förhoppningar om att polisen kommer att kunna lagföra fler med det nya hjälpmedlet.

– Steg för steg kommer vi att få fler träffar på människor som tror att de har kommit undan efter att begått brott i Sverige. Men de kommer nu genom fingeravtrycksutbytet att kunna gripas och ställas inför rätta, säger Anders Ygeman.