Protester mot begränsning av aborträtten i Brasilien

1:29 min

I Brasilien hölls igår demonstrationer mot ett nytt förslag som vill begränsa rätten till abort. I Brasilien är abort bara lagligt vid våldtäkt, fara för kvinnans liv och allvarlig fosterskada, men flera kristna kongressledamöter vill göra lagen ännu striktare.

– Om lagen går igenom så kan det här plakatet bli olagligt eftersom man inte kommer få kampanja för abort, säger Ana Carolina Cacao, som håller en gul banderoll med texten "legalisera abort nu".

Hon var en av flera tusen kvinnor som i går protesterade i Rio de Janeiro mot det nya förslaget att begränsa rätten till abort i Brasilien.

Det är kongressens frikyrkliga talman Eduardo Cunha som lagt fram förslaget att begränsa aborträtten, som redan idag är strikt i Brasilien. Abort tillåts bara vid våldtäkt, fara för kvinnans liv eller vid allvarlig fosterskada.

Den nya lagen skulle tvinga kvinnor att bevisa våldtäkt innan aborten kan genomföras, och lagtexten öppnar också för att minska tillgången till dagen-efter-piller. Dessutom kan personer och organisationer som informerar om abort bestraffas.

– Själv skulle jag aldrig göra abort, men det måste vara en rättighet för de som behöver en. Brasilianska kvinnor har redan färre rättigheter än vad männen har, så om vi förlorar den här också så skulle det innebära ett stort kliv bakåt, säger Thaissa Mereces.