Foto: TT.
Foto: TT.

Lugnare tempo på bostadsmarknaden

"Det är inte så att prisutvecklingen gått bakåt"
1:53 min

Bostadmarknaden lugnade ner sig något i oktober, enligt nya siffor från Svensk Mäklarstatistik. Priserna fortsätter uppåt men ökningen är svagare än tidigare.

– Det är fortfarande en väldigt bra marknad med väldigt höga slutpriser, säger Charlotte Winqvist, Mäklare på Fastighetsbyrån, som tycker att det överlag finns fortsatt starkt intresse.

Charlotte Winqvist säger att eftersom det fortfarande finns fler köpare än säljare går priserna fortfarande uppåt, undantaget de lägenheter som kanske ligger lite sämre till eller har högre avgifter och inte är lika attraktiva.

De nya siffrorna från Svensk Mäklarstatistik för oktober visar dock på ett lugnare tempo på bostadsmarknaden. I oktober steg priserna med en procent, och i vissa storstadsregioner låg priserna still, vilket Svensk Mäklarstatistik kallar ett trendbrott.

Josefine Uppling, på branschorganisationen Mäklarsamfundet, är mer försiktig i sin tolkning.

– Det här en månads statistik och det är inte så att prisutvecklingen gått bakåt utan möjligtvis bromsat upp lite grann. Det tycker jag känns sunt, för det har varit ett helt vansinnigt tempo på bostadsmarknaden som inte varit bra för någon.

Även om Josefine Uppling tror att allt tal om bostadsbubblor och förändrade ränteavdrag och amorteringskrav, så säger hon att så länge det är brist på bostäder så kommer priserna hålla i sig.

– Det är ett bekymmer och absolut inte bara i storstadsregioner utan det finns för få bostäder där folk vill bo, och så länge vi har det så tror inte jag på någon massiv prisnedgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".