Mikael Jansson petas från SD-ledningen

2:15 min

Den tidigare ordföranden för Sverigedemokraterna, riksdagsledamoten Mikael Jansson petas från partiets ledning.

När partiet samlas till Landsdagar i slutet på månaden kommer han inte finnas med i förslaget till ny partistyrelse.

Själv hade Mikael Jansson velat sitta kvar:

– Det verkar som att det att har spelat en viss roll att jag röstade emot uteslutningen av Gustav Kasselstrand.

Hur tänker du kring det?

– Jag tycker att det är ganska drastiskt hanterat av valberedningen men samtidigt gör de sitt jobb så det får man acceptera.

Det var i våras som den dåvarande ledningen för ungdomsförbundet SDU med bland andra ordföranden Gustav Kasselstrand uteslöts ur Sverigedemokraterna.

Flera var kritiska till det här men Mikael Jansson bedömer att han var den som var mest tydlig i sin kritik. Han kritiserade också beslutet om att bryta med SDU sedan Jessica Ohlsson valts till ny ordförande.

Mikael Jansson tycker att det finns tendenser till toppstyrning av partiet:

– Jag tycker kanske att man skulle verka för att fler maktgrupper skulle komma fram i partiet och höras mera. Det finns en liten tendens till toppstyrning. Det beror på att de som är starka och leder partiet, driver starkt framåt.

Valberedningens ordförande Mikael Rosenberg vill inte kommentera varför Mikael Jansson, trots att han kandiderade till att sitta kvar i partistyrelsen inte får en plats i den nya styrelsen.

Partistyrelsen behöver breddas, säger Mikael Rosenberg och partisekreteraren Richard Jomshof är inne på samma linje.

Han tycker att förslaget till ny partistyrelse där exempelvis partiets utrikespolitiska talesperson Julia Kronlid föreslås bli ny vice ordförande, är just ett bevis på det:

– Man har tagit ett helhetsgrepp kring det och vägt in en rad olika faktorer när man har diskuterat vilka som ska sitta och inte sitta i partistyrelsen. Som helhetsförslag tycker jag att det är bra.

Själva sakfrågan, att partiet tagit avstånd från SDU som leds av Jessica Ohlsson blir sannolikt inte föremål för debatt på Landsdagarna.

Den motion som lämnats in och som kritiserar uteslutningarna har inte tagits upp, eftersom det inte anses vara en fråga för Landsdagarna och flera av de SDU-are som var ombud har uteslutits ur partiet.