Flyktingsituationen i Sverige

"Jag vill bo här"

2:12 min

Vid Migrationsverkets transfercenter i Jägersro i Malmö samlas hundratals asylsökande i väntan på att de ska transporteras vidare till andra städer. Området fylls hela tiden på med nya asylsökande som plockats upp vid polisens gränskontroller i Skåne.

En buss har parkerat inne på området, den här gången är det en buss som tar asylsökande till Stockholm. Omkring bussen har tre-fyra gånger så många som får plats i den hoppfullt samlats.

Migrationsverkets personal ber då och då de asylsökande att backa eftersom bussen redan är full.

En av de som står och väntar och hoppas på sin tur är Salah från Syrien. Han drömmer om att öpnna en syrisk restaurqang i Sverige.

Han har inga problem med att polisen plockade honom av tåget i Hyllie.

– De tog mig vänligt från tåget och sedan på bussen och sedan tog de mig hit till lägret, men nu vet jag inte vad som ska hända.

Är det okej för dig att de gjorde så?

– Ja, men lägret är inte bra, säger Salah.

Salah är orolig för att han ska tvingas tillbringa natten i lägret. Han visar mig ett av tälten som har vattenpölar på golvet och saknar något att sitta eller ligga på.

En natt här i kylan skulle inte vara trivsam. Bussen åker i väg mot Stockholm utan Salah som får vänta på sin tur. Samtidigt kommer nya bussar från tågstationen med fler asylsökande som också snabbt vill härifrån.

Migrationsverket jobbar för högtryck i Jägerso.

Jag möter också Azad Mohamed från Kirkuk i Irak. Han är glad över att vara i Sverige men saknar sin fru.

– Jag vill bo här jag har inget liv i Irak. Jag vill åka till Göteborg eller Stockholm eller vartsomhelst i Sverige.

Varför gråter du?

– För att jag vill att min fru också ska komma hit, säger Azad.