En svensk uppges ha dödats

2:18 min

En svensk uppges ha dödats och en skadats i nattens terrordåd i Paris. De svenska svenska ambassaden i Paris försöker få uppgifterna bekräftade, det säger Johan Tegel vid UD:s pressjour

– Vår ambassad i Paris står i kontakt med lokala myndigheter och fortsätter att undersöka om svenskar är drabbade. Vi har fått uppgifter om att en svensk ska vara skottskadad och en vara avliden, säger Johan Tegel.

Ambassaden försöker nu få de här uppgifterna bekräftade av svenska myndigheter. Men med tanke på att den här attacken har krävt väldigt många dödsoffer och skadade, kan det dröja innan ambassaden har en officiell bekräftelse från franska myndigheter, enligt Johan Tegel.

Samtalen har under natten strömmat in till Utrikesdepartementet. Oroliga släktingar som har anhöriga i Paris har hört av sig med frågor. UD rekommenderar alla svenskar som är i Paris att följa nyhetsrapporteringen och rådet från de franska myndigheterna.

– Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om vad som händer, det är naturligtvis bra att om man hör anhöriga hemma i Sverige som kan tänkas vara oroliga att man kontaktar de, säger Johan Tegel.

Det är flera svenskar som har varit på plats nära attackerna i natt. En av de är Mozi Dv som bor bara några minuters promenad från konserthallen Bataclan och en av de restauranger som attackerades. Och det är egentligen bara en slump att inte han var ute och åt i det attackerade området i kväll.

– Jag skulle ut och käka middag men i sista stund bestämde vi oss för att vara hemma hos mig. Sen började jag höra ambulanser och människor började höra av sig till oss och fråga om vi var okej, säger Mozi Dv.

Resten av natten har Mozi Dv försökt att följa uppdateringar. Tv:n står på hela tiden, men egentligen gör det bara att saker känns värre, säger han.

– Man blir inte lugnare av att titta på de här bilderna, men man kan inte låta bli, säger Mozi Dv.

Mozi Dv försöker också få tag på alla vänner och bekanta. Hittills är det en som inte har anmält sig säker och som inte går att få tag på. Hela situationen är surrealistisk, berättar Mozi.

– Jag är helt chockad. Jag kan inte behärska mig, när jag pratar blandar jag svenska, engelska, franska. Det är samma sak med mina vänner, alla är i chocktillstånd, säger han.