Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: Vilhelm Stokstad/TT.

Säkerhetspolitiska rådet samlas

1:53 min

Det säkerhetspolitiska rådet sitter just nu i möte för att stämma av säkerhetsläget i Sverige efter terrordåden i Paris.

– Nu behöver vi diskutera vad säkerhetspolis och myndigheter säger om vårt säkerhetsläge, säger utrikesminister Margot Wallström.

Så hur kan ni agera konkret?

– Det går inte att spekulera i det, men vi måste använda alla våra resurser för att planera på bästa sätt för olika typer av kriser, säger hon.

Under mötet i dag ska också det säkerhetspolitiska rådet diskutera på vilket sätt Sverige kan stötta Frankrike. Både utrikesminister Margot Wallström och statsminister Stefan Löfven har under förmiddagen uttryck sin fasa över det som hänt. Och statsministern har poängterat att det är en attack på själva det demokratiska samhället.

– Det är fega, usla terrorhandlingar mot Frankrike, men faktiskt också mot oss alla och vår mänskliga värdighet, säger han.

Det är extra viktigt att stå upp för det fria, öppna, demokratiska samhället just nu, tycker Stefan Löfven.

– Deras avsikt är att sätta skräck i våra demokratiska samhällen, nu är det viktigt att vi stå emot.

Just öppenheten betonar också moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra

– Vi måste stå upp för öppenheten samtidigt som vi är vaksamma för hot, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista